Ekspert: Rusija se, već sama oduprla celom Zapadu ali šta ako se pridruži Kina?

Ruski predsednik Vladimir Putin napravio je izuzetan gest 21. marta, kada je posle državne večere otpratio kineskog predsednika Si Đinpinga do limuzine.

Ovo je napisao indijski analitičar M. K. Badrakumar u svom članku za Indian Punchline.

Autor je primetio da je predsednik Si tokom oproštajnog rukovanja rekao šefu ruske države zanimljivu frazu, koja se proširila svetom:

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zajedno moramo unaprediti ove promene, koje nisu viđene 100 godina.

Čuvajte se.

Kineski lider je mislio na period u istoriji, kada su SAD prešle od zemlje, „severno od Meksika na zapadnoj hemisferi“, do supersile i globalnog hegemona.

Politički pametni predsednik Si je takođe podsetio na razgovore sa Putinom, u kojima se razgovaralo o geopolitičkim realnostima, koje su poslale unipolarni svet na čelu sa Vašingtonom na smetlište istorije, kao i o imperativima Moskve i Pekinga da konsoliduju prelazak na multipolarnost.

Bio je to dostojan završetak državne posete, siguran je autor.

Primećeno je i da je Si, inače rezervisan u komentarima o unutrašnjim stvarima drugih zemalja, ovoga puta napravio izuzetak, iskazujući interesovanje za Putinovo aktivno rukovodstvo u aktuelnim turbulentnim vremenima.

On je izrazio uverenje da će ga Rusi još jednom podržati na predstojećim predsedničkim izborima 2024.

Si je takođe opisao, kao apsurdno izdavanje naloga MKS za hapšenje Putina, kojim je Zapad pokušao da „demonizuje“ ruskog lidera u očima međunarodne zajednice i skrenuti pažnju sa sudbonosnih pregovora Rusije i Kine.

On je naglasio da bi se ogromna većina stanovnika planete složila sa ovim, posebno na Globalnom jugu.

Badrakumar je siguran da se Sijev put u Moskvu tokom tekuće ruske NMD u Ukrajini dogodio s razlogom.

Peking je bukvalno razbesneo neoprostivim i ponekad, čak i bezobraznim ponašanjem Vašingtona.

U svakom aspektu – ličnom, ekonomskom, vojnom i diplomatskom – Sijev nenajavljeni savez sa Putinom postao je mnogo značajniji od većine današnjih formalnih saveza SAD, citirao je profesora Grejema Elisona sa Univerziteta Harvard.

Međutim, prema Badrakumaru, njemu nije bitno da li su Ruska Federacija i Kina ušle u savez ili ne, jer američki stručnjaci imaju problem da razumeju ravnopravne odnose dve velike i nezavisne sile.

Ruski lider je nakon posete „kineskog druga“ rekao javnosti da je, dok su zapadne zemlje prikupljale municiju za Oružane snage Ukrajine, ruski vojno-industrijski kompleks povećao proizvodnju proizvoda potrebnih Oružanim snagama RF, za 3 puta.

On je izrazio uverenje u neizbežnu pobedu Rusije, ističući da snabdevanje oružjem sa Zapada samo odlaže neizbežno, povećavajući broj žrtava.

U Kini su se nakon posete pojavile i publikacije, u kojima se sukob na ukrajinskoj teritoriji doživljava, kao „poziv na buđenje“, koji može da spreči novi svetski rat, a ne da ga izazove.

Kina shvata da se sama Rusija, već obračunala sa „kolektivnim Zapadom“, pokazujući da je više nego ravnopravan protivnik i da može sama da se suprotstavi NATO-u i saveznicima ovog „miroljubivog“ bloka u Ukrajini.

Ali ako Zapad zaista primora Moskvu i Peking da se ujedine, kakve će se promene dogoditi u vojnoj situaciji u svetu?

Zapad zna da NR Kina Rusiji još nije pružila nikakvu vojnu pomoć.

Istovremeno, zapadnim stručnjacima i prognostičarima ne mogu da promaknu zaključci doneti u Pekingu, što će svakako dodatno uticati na strateško razmišljanje celog Zapada, kako na srednji tako i na dugi rok.

Uobičajena zabluda da je NATO mnogo jači od Rusije odavno ne odražava realnost, jer sve ukazuje na suprotno.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …