Rezolucija o Srebrenici: Nemački nož je treći put zariven u leđa Srbije!

U vremenima cepanja stranica istorije, izvrtanja činjenica i pokušaja stvaranja dželata od naroda koji je desetkovan u Prvom i Drugom svetskom ratu, danas u ovom scenariju glavnu ulogu ima nemačka ambasadorka, pri UN, pišu mediji.

Antje Lendertse, potomak naroda koji je u dva najveća globalna sukoba ušao da očisti svet od drugih “ljudskih vrsta” govoriće, u uvodnoj reči, o rezoluciji o Srebrenici, koja srpskom narodu stavlja stigmu genocida, pišu Novosti pa dodaju: “Kakav nonsens, ironija i ruganje! Mogao je i Naser Orić mirne duše da bude uvodničar”.

Dok bude govorila o žrtvama Srebrenice, koje Beograd ne negira već ubistva u julu 1995. naziva ratnim zločinom, srpski narod će se sećati svojih ubijenih predaka. Gotovo da u svakoj porodici ima nekoga kome su vojnici Vermahta presudili.

Podseća se da je u sredu bivši državni sekretar Ministarstva odbrane Nemačke i potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS Vili Vimer, izjavio da insistiranje Nemačke na rezoluciji o Srebrenici ostavlja gorak ukus, jer je upravo ta zemlja ne mareći za svoj Ustav i Povelju UN vodila rat sa NATO protiv Savezne Republike Jugoslavije, kršeći međunarodno pravo.

“Kao ključno pitanje vidim preispitivanje odgovornosti vodećih zemalja unutar NATO zbog bombardovanja SRJ 1999. godine.

Ukoliko se već pokreće pitanje krivice za genocid, zbog čega se onda to isto pitanje ne bi postavilo i protiv država NATO? Pa, oni su bombardujući SRJ upotrebili uranijumsku municiju protiv naroda, zar ne?”, rekao je Vimer za “Kosovo onlajn”.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je povodom najave da će uvodnu reč o rezoluciji imati Nemačka, podsetio da je reč o zemlji koja je masakrirala Srbe i mnoge druge u dva svetska rata:

“Nemačka je izvršila Holokaust, imala koncentarcione logore i gasne komore, sponzorisala ustaški i slične nacističke pokrete, koji su uništavali cele narode. Sad su sponzori Bošnjacima.

Naša delegacija, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, pokušava da što više država ubedi u argumentaciju Srbije – da je u Srebrenici bio zločin, ne i genocid, da nije postojala namera da se uništi narod, da se srpske žrtve i ne pominju… Međutim, pritisak Zapada je veliki, pa se može desiti i da nam prijateljske zemlje okrenu leđa”, naveo je.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je posle sastanka sa Vučićem u Njujorku, da Srbija od samog početka kada je reč o rezoluciji o Srebrenici ima podršku Moskve, navodeći da taj dokument može da poveća tenzije u celom regionu:

“Želeo bih da istaknem posvećenost koju predsednik Vučić ima u ovom slučaju koji je veoma važan za srpski narod.

Mnogo smo pričali o reviziji istorije, koja je u usponu, ne samo u ovom slučaju, već i generalno.

Neke snage žele da izmene istoriju Drugog svetskog rata, istoriju događaja na Balkanu devedesetih, a manifestacija toga je predlog rezolucije o Srebrenici”, poručio je Nebenzja.

Nebenzja je rekao da rezolucija pogoršava situaciju na Balkanu i može da poveća tenzije u celom regionu, a ne samo u Bosni i Hercegovini:

“Svesni smo da će rezolucija možda biti usvojena i da će to biti Pirova pobeda za njene sponzore. Govoriću na sednici Generalne skupštine. Inače, način na koji će se glasati nije fer. Računaće se samo glasovi za i protiv i biće dovoljna prosta većina.

Sve dosadašnje rezolucije sličnih sadržaja bile su usvajane jednosglasno, a ovo će biti prva za koju će biti potrebno preglasavanje. U dokumentu se traži da 11. jul postane međunarodni dan sećanja, da se osude svi koji minimizuju ‘genocid’ i da se o Srebenici uči u školama”, naveo je on.

B92

Check Also

Požar tri dana besneo u industrijskom objektu u Kijevskoj oblasti, nakon napada VKS-a Rusije!

Ujutro 15. juna mnogi ukrajinski mediji i informativni resursi su sa neskrivenim olakšanjem preneli, pozivajući …