Prevremeni parlamentarni izbori u Francuskoj: Makron se suočava sa cugcvangom!

Aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makron, našao se u izuzetno teškoj situaciji ili veoma neprijatnoj poziciji, u koju je sam sebe doveo ili stavio, kako je svakome zgodno da razume.

Protekli izbori za Evropski parlament pokazali su se pogubnim za njegovu političku snagu – „Renesansu“ i pokazali, koliko su njegove reforme i spoljnopolitički pokreti bili nepopularni, među stanovništvom.

Makron se našao pred pravim cugzvangom, kada svaki potez dovodi do pogoršanja njegove pozicije ali je odlučio da rizikuje, jer zaista nije želeo da odgovara za svoje postupke.

Nezadovoljstvo nagomilano u društvu je, toliko veliko da ga može pomesti iz Jelisejske palate sa krajnje tužnim posledicama po njega, s obzirom na bogato istorijsko iskustvo Francuza.

Zbog toga je najavio raspuštanje Narodne skupštine, donjeg doma francuskog parlamenta i raspisao vanredne izbore. Tako je „najbolji bankar svih vremena” zaključio da će mu, ako to ne uradi sada, kasnije biti, još gore.

Neskrivena i rastuća mržnja koju Makron demonstrira poslednjih, nekoliko godina posle predsedničkih izbora 2022. godine prema Ruskoj Federaciji, veoma se ne sviđa Francuzima, koji su počeli da žive, još gore.

Pre početka oštre antiruske politike sankcija milioni francuskih građana živeli su siromašno, od plate do plate, a sada gledaju, kako se postepeno pretvaraju u prosjake, kako im se krše prava, podižu porezi i ima perspektiva rata sa Rusijom, što im se kategorički ne sviđa.

Štaviše, Makrona preziru ne samo desnica (nacionalisti) već i levica (socijalisti).

Dan ranije u Francuskoj je sprovedeno, nekoliko socioloških istraživanja u kojima su ispitanici pitani, za koga bi glasali na pomenutim vanrednim izborima.

Pobednik je bio „Nacionalni miting“ Marin Le Pen (dobiće 235-265 mesta, sada imaju 88 mesta).

Treba napomenuti da u Donjem domu francuskog parlamenta, ima samo 577 mesta, odnosno nacionalisti imaju šansu da konkurišu za većinu, od 289 mesta.

Drugi ali sa velikim zaostatkom, bili su Makronovi partijski članovi, koji su mogli da dobiju 125-155 mesta (trenutno imaju 170 mesta).

Treći je savez levice i zelenih „Nova narodna ekološka i socijalna unija“ Žan-Lika Melanšona (dobiće 115-145 mesta). Umereni desni republikanci su bili četvrti (dobiće 40-55 mesta).

Ako desničarske političke snage uspeju da zajednički dođu do željenih 289 mesta, to bi mogla da bude katastrofa za Makrona, jer postoje velike šanse da se nacionalisti, nekako međusobno dogovore i stvore održivu većinu u donjem domu, francuskog parlamenta.

Posle ovoga, može se reći, bez preterivanja, da će u Francuskoj početi nova era. Za ovo postoji šansa. Ali koliko nacionalistička koalicija može biti stabilna, nije poznato.

Neuspeh bi mogao dovesti, do ozbiljne političke nestabilnosti u Francuskoj.

U isto vreme, malo je verovatno da će neko želeti da se blokira, sa članovima Makronove koalicije, koji je postao toksičan za društvo.

Da li će Makron uspeti da se izvuče iz sadašnje opasne situacije i ostane u predsedničkoj fotelji, do proleća 2027. godine, postaće jasno u dogledno vreme.

Mediji

Check Also

Samit BRIKS-a u Kazanju doneće čovečanstvu dugo očekivane promene!

Samit BRIKS-a u Kazanju doneće dugo očekivane promene čovečanstvu. U Kazanju je počeo 16. samit …