Putin: Nacisti će biti “hirurški eliminisani”, jer koriste civile kao živi štit!

Ruski predsednik je turskom kolegi rekao da nacionalisti koriste civile kao živi štit.

Kijev mora da prekine borbu i ispuni sve zahteve Moskve, kako bi se zaustavila ruska invazija na Ukrajinu, rekao je predsednik Vladimir Putin turskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu, u nedelju.

„Specijalna operacija“ Moskve u susednoj zemlji „zaustaviće se samo ako Kijev prekine svoju vojnu akciju i ispuni zahteve Rusije, koji su dobro poznati“, objasnio je Putin tokom telefonskog razgovora, saopštila je pres-služba Kremlja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Predsednik je uverio Erdogana da je Rusija spremna za dijalog sa ukrajinskom stranom, kao i sa stranim partnerima, kako bi se pronašlo mirno rešenje sukoba.

Međutim, on je upozorio da će svaki pokušaj odugovlačenja pregovora, koji bi Ukrajina mogla da iskoristi za pregrupisavanje svojih snaga i sredstava, biti „samoporažavajući“.

Ruska vojska čini sve da zaštiti živote civila, samo izvodeći hirurške udare na ukrajinske vojne objekte, dodao je Putin.

„U ovom kontekstu, akcije nacionalista – neonacističkih jedinica – izgledaju posebno okrutno i cinično, jer nastavljaju intenzivno granatiranje Donbasa i koriste civile, uključujući strance, koji su u osnovi uzeti kao taoci, kao „živi štit“ u ukrajinskim gradovima i naseljima“, rekao je on.

Kako je saopšteno iz Erdoganove kancelarije, on je pokušao da ubedi Putina da je hitan opšti prekid vatre neophodan u Ukrajini, kako bi se pružila humanitarna pomoć stanovništvu i stvorili uslovi za političko rešenje.

„Hajde da zajedno utremo put miru“, pozvao je turski predsednik svog ruskog kolegu telefonom.

Erdogan je ponovio želju Turske da doprinese rešavanju krize posredovanjem i drugim diplomatskim sredstvima.

Ankara je ostala u bliskom kontaktu sa Kijevom i drugim zemljama po tom pitanju, dodao je on.

Turska, koja je crnomorska država poput Rusije i Ukrajine, ima dobre odnose i sa Moskvom i sa Kijevom.

Iako je članica NATO-a, Turska pokušava da zadrži neutralan stav otkako je Rusija prošlog četvrtka poslala svoje trupe u Ukrajinu da „denacifikuju” i „demilitarizuju” zemlju, koju krivi za „genocid”, u otcepljenim republikama Donjeck i Lugansk.

Kijev i njegovi zapadni saveznici tvrde da je napad bio potpuno ničim izazvan.

Turska je osudila rusku invaziju i podržala ukrajinski teritorijalni integritet, ali se i protivila oštrim međunarodnim sankcijama, osmišljenim da izoluju Moskvu.

Vlada u Ankari se nada da će sledeće nedelje u južnoj Turskoj održati razgovore između ruskog i ukrajinskog ministara inostranih poslova.

Do sada su tu ideju pozdravili Moskva i Kijev.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …