Peking: SAD više ne mogu da vode ni hladan rat, a kamoli neki drugi!

Vašington bi trebalo da izbegava „zaigravanje“ konkurencije Pekingu, žali se ministarka spoljnih poslova Kine.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning optužila je u četvrtak administraciju predsednika Džoa Bajdena da se drži „zastarelog hladnoratovskog mentaliteta“ umesto da teži „saradnji, na koju svi dobijaju“ sa Pekingom.

Govoreći o novoj američkoj nacionalnoj strategiji na redovnom brifingu za novinare, Mao je rekla da njena zemlja ne vidi nikakvu korist „u bilo kakvoj retorici ili činu, koji poigrava geografski sukob ili veliku konkurenciju moći“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Protivimo se zastarelom hladnoratovskom mentalitetu i načinu razmišljanja nulte sume“, naglasila je ona, misleći na način, na koji je Kina opisana u novoj američkoj strategiji.

Prema dokumentu koji je Bela kuća objavila u sredu, Vašington vidi Peking, kao „jedinog konkurenta koji ima nameru da preoblikuje međunarodni poredak i sve više, ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to učini“.

Odgovarajući na ovu tvrdnju, Mao je primetio da se „razvoj Kine u osnovi odnosi na sreću ljudi i podmlađivanje nacije“.

SAD, tvrdila je, treba da slede principe međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i „saradnje na koju svi dobijaju“, posebno sada, kada „svet prolazi kroz promene neviđene u jednom veku“.

„Kao najveće zemlje u razvoju i razvijena zemlja, Kina i SAD imaju odgovornost da brane svetski mir i stabilnost i promovišu ekonomski prosperitet i razvoj“, naglasila je ona.

Konfrontacija neće koristiti ni Vašingtonu ni Pekingu, rekla je portparolka ministarstva, pozivajući SAD da vrate svoje odnose sa Kinom, „na kolosek zdravog i stabilnog razvoja“.

Zvaničnik ministarstva spoljnih poslova nastavio je da kritikuje američku strategiju prema Kini sledećeg dana, ovog puta komentarišući nove kontrole izvoza SAD, koje su usmerene na kinesku industriju mikročipova.

Mao je optužio SAD da „prenatežu koncept nacionalne bezbednosti i zloupotrebu mera kontrole izvoza, kako bi bezobzirno kockali kineska preduzeća“.

Poslednjih nekoliko meseci došlo je do značajne eskalacije tenzija između Vašingtona i Pekinga, pre svega oko pitanja Tajvana.

Kao osveta, na kontroverznu posetu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu, koju je Peking smatrao kršenjem politike jedne Kine, Peking je prekinuo komunikaciju sa Vašingtonom u nizu vojnih i civilnih oblasti.

Pelosijeva poseta je takođe podstakla kinesku vojsku da sprovede velike vojne vežbe, u blizini ostrva.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …