Ministar odbrane Rusije najavio veliko proširenje ruske vojske!

Sergej Šojgu kaže da bi nacionalna vojska trebalo da iznosi 1,5 miliona vojnika.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je potrebu da se izvrši niz strukturnih promena u oružanim snagama zemlje u svetlu pokušaja NATO-a da pojača svoje prisustvo na granici Rusije i proširi svoje članstvo na Finsku i Švedsku.

Tokom sastanka Ministarstva odbrane Rusije u sredu, Šojgu je predložio niz mera za jačanje bezbednosti Ruske Federacije, uključujući stvaranje posebne grupe trupa na severozapadnoj granici zemlje i proširenje ruskih oružanih snaga na ukupno 1,5 miliona vojnika, od kojih su oko 695.000 bili vojnici po ugovoru.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Šojguovi komentari dolaze, kada su Helsinki i Stokholm podneli ponude za ulazak u NATO, navodeći uočenu pretnju Rusije u svetlu njene tekuće vojne operacije u Ukrajini.

Njihovo pristupanje bloku koji predvode SAD trenutno su u zastoju, od strane Turske i Mađarske ali su sve ostale članice već pozdravile njihovo članstvo.

Ministar je takođe ponudio da se minimalna starosna granica za regrutovanje u Rusiji „postepeno” promeni sa 18, na 21 godinu, a maksimalna podiže na 30 godina, dok je svim regrutima ponudio mogućnost da od prvog dana službe, potpišu ugovor sa vojskom.

Šojgu je dalje predložio stvaranje niza novih vojnih grupacija, uključujući pet novih artiljerijskih divizija, osam pukova bombardera i jedan lovački puk, kao i šest brigada armijske avijacije.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je takođe prisustvovao sastanku, odobrio je predloge za unapređenje oružanih snaga zemlje i naložio Šojguu da o tome izveštava, kada ministarski odbor razmotri ove mere.

Putin je obećao da će kasnije detaljno razmotriti ove predloge.

Tokom obraćanja visokim zvaničnicima odbrane, Putin je takođe naglasio potrebu da se nastavi sa modernizacijom ruskog nuklearnog arsenala, opisujući ga, kao ključ za garantovanje suvereniteta zemlje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poruka Americi: “Šta vas briga, što trgujemo s Rusijom!?”

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đan izjavio je da Kina ima pravo da vodi …