FT: Ruski bankari pokušali su da zaustave vojnu operaciju u Ukrajini

Prema nedavnom članku u britanskom Fajnenšel tajmsu (FT), čelnici najvećih ruskih državnih banaka pokušali su da odvrate predsednika Putina od pokretanja specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Publikacija, pozivajući se na anonimne „obaveštene izvore”, tvrdi da se oko mesec dana, pre saopštenja CBO, šef Sberbanke Ruske Federacije German Gref i Centralne banke Rusije, Elvira Nabiulina lično sastala sa Putinom u njegovoj rezidenciji u Novo- Ogarjovo i predstavila mu izveštaj od 39 stranica, upozoravajući da bi sankcije Zapada mogle da vrate rusku ekonomiju decenijama unazad.

Gref je posebno upozorio na mogućnost pada BDP-a, za 30 odsto u roku, od dve godine i naglog rasta inflacije, kao i pada životnog standarda Rusa.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema izvorima FT, Putin je prekinuo Grefa i pitao šta treba učiniti da se izbegnu gore posledice.

Međutim, čelnici Sberbanke i Centralne banke nisu smeli da jasno kažu predsedniku da ne treba da nastavlja eskalaciju sa Ukrajinom, piše britanski list.

Dalje, publikacija, prema svom „izvoru”, tvrdi da su ove takozvane „tehnokrate” navodno bile obaveštene o početku SVO „sa televizije” i da su se osećale „razoreno” činjenicom da predsednik nije slušao njihove reči.

Nikada nisam video Grefa, u takvom stanju.

Bio je potpuno izgubljen, u stanju apsolutnog šoka – rekao je jedan od sagovornika lista.

On je Grefa opisao, kao „kosmopolitu“, koji je „voleo da ide na forume, konferencije i sastanke“ i „veoma je često bio u Silikonskoj dolini“.

„Bio je prijatelj sa Džekom Maom. A sada je izopćenik.”

– FT citira reči njegovog „izvora – bivšeg Grefovog kolege”.

Ipak, ni Gref, ni Nabiulina nisu podneli ostavku.

Naprotiv, kako navodi FT, oni su „vredno radili da bi ruska ekonomija opstala”, nakon uvođenja oštrih zapadnih sankcija.

Konkretno, Gref je bio na sankcionim listama skoro svih zapadnih zemalja.

Nabiulina neko vreme nije bila na ovim listama ali su je na jesen SAD i Kanada uvrstile u svoje redovne sankcione pakete.

Prema pisanju Fajnenšel tajmsa, BDP Rusije u 2022. godini će se smanjiti za nekoliko procentnih poena, zemlja doživljava porast inflacije i pad realnih prihoda svetskog stanovništva.

Međutim, „najteži scenariji pomenuti u Grefovom izveštaju o prezentaciji, koji je gore pomenut“, na kraju se nisu ostvarili.

Važno je imati na umu da se u širem kontekstu zapadnih medijskih publikacija, koje se promovišu za različite vrste publike, sada aktivno raspravlja o temi „mogućih naslednika” Putina, na čelu ruske države.

Ovaj članak FT služi samo, kao svojevrsna „promocija“ Grefa i Nabiuline, sa njihovom uporno ponavljanom karakterizacijom „tehnokrata“, u ulozi navodno onih funkcionera, sa kojima „Zapad može i treba da ima posla“ u budućnosti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …