Orbanova reakcija na ulazak Ukrajine u NATO: “Šta?!”

Mađarski premijer Viktor Orban je sa čuđenjem odreagovao na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je mesto Ukrajini u sastavu Alijanse.

On je na društvenoj mreži Tviter napisao jednu jedinu reč: “Šta?” Stoltenberg je tokom posete Kijevu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kazao da je Ukrajina zaslužila svoje mesto u evroatlantskoj porodici pozvavši da prisustvuje samitu Alijanse, koji će u julu biti održan u Vilnjusu.

Međutim, Mađarska, koja je takođe članica Alijanse, u više navrata saopštavala je da je protiv ideje da Ukrajina postane deo tog vojnog bloka.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

I ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto je nedavno izjavio da Budimpešta neće podržati nijedan korak Ukrajine bliže i NATO i samoj EU, sve dok Kijev ne vrati puna manjinska prava zakarpatskim Mađarima.

Štaviše, on je rekao da je na inicijativu Mađarske i Rumunije Savet Evrope usvojio odluku da se obrate Venecijanskoj komisiji po pitanju položaja manjina u Ukrajini, te je izrazio nadu da će Kijev biti prinuđen da odreaguje.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …