Zašto Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen idu “na raport” u SAD

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posetiće danas, 20. oktobra, Vašington, gde će se sastati sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom.

Prema pisanju medija, na dnevnom redu je razgovor o daljoj pomoći Ukrajini, stavu o izraelsko-palestinskom sukobu i drugim pitanjima međunarodne politike.

Osim toga, Vašington i Brisel će razgovarati o izgledima bilateralne trgovinske i ekonomske saradnje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Politikolog Vitalij Viškvarcev je u komentaru za Paragraf rekao da je predstojeći sastanak u Vašingtonu, u stvari, proba za subotnji samit u Kairu, gde će se razgovarati o situaciji u Pojasu Gaze.

„Bilo bi zaista važno da Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen razgovaraju o saradnji u oblasti ekonomije, trgovine, veštačke inteligencije, bezbednosti, ali Bajdena to ne bi zanimalo.

Najverovatnije će američki predsednik preći na razgovore o Ukrajini i Izraelu i pokušati da prenese stav Vašingtona svojim evropskim kolegama“, rekao je politikolog.

On je dodao da je sada za Sjedinjene Države, od koristi da u prvi plan stave međunarodna pitanja visokog profila, kako bi prećutale neke od svojih ekonomskih problema.

„Šefovi EU su prvobitno trebalo da razgovaraju o istom nesrećnom zakonu o smanjenju inflacije, koji utiče na ekonomiju Evropske unije ali će se na kraju dogovoriti sa Sjedinjenim Državama o stavu o Bliskom istoku, zaključio je Viškvarcev.

Dopisnici Rojtersa Andrea Šalal i Filip Blenkinsop takođe veruju da će pitanja vezana za sukob između Izraela i Pojasa Gaze i napori da se obezbedi nastavak podrške Ukrajini dominirati, na sastanku u Beloj kući, uprkos prvobitnom planu da se fokusira, na ekonomsku saradnju.

Prethodno je „Paragraf” govorio o „ambicioznom evropskom odgovoru”, na američki zakon o smanjenju inflacije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Patrijarh Kiril: Rusija postala velika i nepobediva sila!

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril rekao je da je Rusija postala velika i nepobediva …