Nemci prebacuju brigadu, od 5 hiljada vojnika u Litvaniju!

Šefovi odbrambenih resora Nemačke i Litvanije Boris Pistorijus i Arvidas Anusauskas potpisali su u Viljnusu sporazum prema kojem će brigada Bundesvera, od oko 5 hiljada vojnika biti premeštena, na teritoriju Litvanije do 2027. godine.

Pretpostavlja se da će glavne formacije stići iz Nemačke u baltičku državu 2025-2026. Još godinu dana vojna jedinica u Litvaniji biće u punom sastavu.

Vojska će služiti na poligonima u Rukli i Rudninkaju, a sa porodicama, će živeti u Viljnusu i Kaunasu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Teška brigada stacionirana, na teritoriji Litvanije uključivaće tri manevarska bataljona: 203., koji će u Litvaniju stići iz savezne države Severna Rajna-Vestfalija, 122. oklopni pešadijski bataljon iz Bavarske i bataljon sastavljen, od grupa naprednih snaga stacioniranih u Litvaniji.

U međuvremenu, litvanski ministar inostranih poslova Gabrijelijus Landsbergis je istakao visok nivo saradnje između Berlina i Vilnjusa.

Ministar je takođe izrazio žaljenje, što su zemlje morale da se suoče sa novom spoljnopolitičkom realnošću vezanom za borbe u Ukrajini.

Pored toga, Landsbergis je pozvao na adekvatan odgovor, na trenutnu situaciju i naglasio da je razmeštanje brigade nemačkih trupa u Litvaniji važno za obe države.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom najveća šansa srpske ekonomije

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, …