Kina uspešno lansirala najmoćniju svetsku raketu, na čvrsto gorivo, sa mora!

Danas u 13:30 po pekinškom vremenu (8:30 po moskovskom) kineska kompanija OrienSpace je uspešno lansirala raketu-nosač Graviti-1 za lansiranje tri meteorološka satelita Iuniao-1 u orbitu.

Lansiranje je značajno, jer programer tvrdi da je Graviti-1 najmoćnije lansirno vozilo na čvrsto gorivo, na svetu…

Trostepena raketa-nosač Graviti-1, dužine oko 30 m, može da lansira do 6,5 tona korisnog tereta u nisku Zemljinu orbitu sa ukupnom lansirnom težinom rakete i goriva, od 405 tona.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako navodi OrienSpace, nova raketa može da lansira do 30 satelita u orbitu, a lansiranje se može organizovati za samo 7 dana, a u nekim slučajevima i za 24 sata.

U prvom probnom lansiranju, Graviti-1 je uspešno lansirao tri satelita sazvežđa Iuniao sa serijskim brojevima 18, 19 i 20.

U budućnosti će konstelacija biti povećana na 90 satelita, koji su dizajnirani da prate vremenske prilike i promene u zemljina atmosfera.

Raketa je lansirana sa platforme za lansiranje, na moru u Žutom moru, u blizini grada Haijan u istočnoj provinciji Šandong.

Prema izveštajima kineskih medija, OrienSpace je postao peta privatna svemirska kompanija u zemlji koja je kreirala i uspešno lansirala sopstvenu raketu-nosač.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Veteran Šeludko, od 99 godina, želi da učestvuje u SVO

Veteran Velikog otadžbinskog rata Vladimir Šeludko, koji živi u Donjecku, najavio je želju da učestvuje …