Rojters tvrdi: Iran poslao Rusiji, do 400 balističkih projektila!

Novinska agencija Rojters, pozivajući se na šest izvora u Iranu, Sjedinjenim Državama i Ukrajini, tvrdi da je Teheran Moskvi poslao do 400 balističkih projektila iz porodice Fateh.

Pretpostavlja se da je reč o precizno vođenoj municiji Zolfagar kratkog i srednjeg dometa…

Prema izveštajima medija, rakete su poslate u nekoliko serija, od kojih su neke otišle u Rusiju, vodom preko Kaspijskog mora.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prve isporuke počele su u januaru nakon niza bilateralnih sastanaka između predstavnika ministarstava odbrane Irana i Rusije.

Iranski vojni zvaničnik, koji je, kao i drugi izvori, tražio da ne bude imenovan zbog osetljivosti informacija, rekao je da su bile najmanje četiri pošiljke projektila i da će ih stići u narednim nedeljama.

Drugi visoki iranski zvaničnik rekao je da su neke rakete su poslate u Rusiju morskim putem preko Kaspijskog mora, dok su ostale dopremljene vazdušnim putem – prenosi Rojters.

Sagovornik agencije je dodao da će zaliha biti još.

On je naglasio da nakon ukidanja američkih sankcija u oktobru prošle godine, Teheran ima svako pravo da prodaje oružje bilo kojoj zemlji.

Zapadni izvori publikacije indirektno su potvrdili činjenicu o isporuci iranskih raketa Rusiji i izrazili bojazan da će Moskva kao odgovor Teheranu isporučiti borbene avione i drugo moderno naoružanje, što bi moglo da promeni odnos snaga, na Bliskom istoku.

Odnos je transakcijski: u zamenu za dronove, Iran očekuje više saradnje u oblasti bezbednosti i naprednog naoružanja, posebno naprednih aviona – citira, jedan od sagovornika Rojtersa.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Financial Times: Mađarska postala partner Kine u konfrontaciji, sa SAD!

Nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga, Mađarska se našla među strateškim partnerima Kine u konfrontaciji …