Američki finansijski ekspert priznao – Ruski manevar efikasno neutralisao dolar i ne samo to…

Ruska politika napuštanja dolara počinje da dokazuje svoju efikasnost.

To se navodi u publikaciji američkog izdanja Schiff Gold. Autor publikacije primećuje, da se ruske vlasti već nekoliko godina vode politikom dedolarizacije.

Prema njegovom mišljenju, ovo bi mogao biti deo globalnog udaljavanja od dolara.

„Udeo dolara u svetskim deviznim rezervama značajno je opao u četvrtom kvartalu 2020. godine, pavši na najniži nivo u poslednjih 25 godina“, navodi se u publikacijama.

Američki poslodavac piše: dolazak sada čini samo 54% ​​svetskih deviznih rezervi. Poslednji put, udeo dolara, je bio tako nizak 1995. godine.

Ovo dolazi usred pitanja o tome, koliko dugo će dolar moći da održi svoj status vodeće rezervne valute.

Vredi napomenuti da je udeo evra u svetskim rezervnim valutama porastao na 21,2% sa 20,5%, dok je udeo juana skočio sa 2,1% na 2,3%. 

Prema autoru publikacije, kineski juan pretvara se u silu na koju treba računati na deviznim tržištima. Mnogi analitičari veruju da je svet u procesu zamene globalnog valutnog sistema kojim dominira dolar.

Drugi kažu da je to samo statistička anomalija zbog slabosti dolara tokom pandemije. Čim se dolar oporavi, njegov udeo u deviznim rezervama će se vratiti na normalan nivo.

Međutim, udeo dolara u svetskim rezervama opada već više od dve godine.

U nedavnom podcastu, poznati američki finansijski stručnjak koji je predvideo krizu iz 2008. godine, Peter Schiff rekao je da će udeo dolara u globalnim rezervama verovatno još pasti.

„Mislim da će do kraja ove godine procenat dolarskih rezervi dosegnuti novi minimum, jer sve više banaka diverzifikuje svoje rezerve sa američkih dolara u drugu valutu“, rekao je finansijer.

Prema njegovom mišljenju, na kraju se stvarno kretanje rezervi neće dogoditi od dolara do drugih fiat valuta, već od dolara i ostalih fiat valuta do zlata.

„Mislim da će zlato biti veliki dobitnik dok dolar gubi bitku. Zlato nije valuta. Zlato je novac “, rekao je Peter Schiff.

Napominje da je trend napuštanja dolara u korist zlata nastao u Rusiji. Pre nego što je zaustavila kupovinu zlata na početku pandemije koronavirusa, ruska centralna banka povećala je količinu plemenitog metala u svom imanju.

Pre pauze, centralna banka je u svoje rezerve godišnje dodavala u proseku 205 tona poluga godišnje, od 2014. godine.

U februaru 2018. godine Rusija je pretekla Kinu i postala peti najveći vlasnik zlata na svetu. U isto vreme, ruska centralna banka agresivno je odbacila američke državne trezore.

Rusija je prodala skoro polovinu svog duga Sjedinjenim Državama; samo u aprilu 2018. otpust je iznosio 47,4 milijarde od 96,1 milijarde dolara.

U januaru je vrednost zlatnih rezervi Rusije premašila vrednosti dolara prvi put u istoriji. Vredi napomenuti da su i druge zemlje dodale zlato u svoje rezerve.

Poljska je nedavno najavila dodavanje 100 tona plemenitog metala u svoje rezerve tokom narednih nekoliko godina, a Indija takođe aktivno kupuje zlato.

„Gledali smo trend dedolarizacije tokom proteklih nekoliko godina i opširno smo pisali o želji da države kao što su Rusija i Kina minimalizuju izloženost dolaru i njihovoj želji da podriju sposobnost SAD-a da dolar koriste kao strano oružje i instrument politike “, rekao je finansijski stručnjak.

Polagani pad dolara u rezervama još uvek ne ugrožava njegov status svetske rezervne valute, ali to je efikasan manevar Rusije, koji već podržavaju mnoge zemlje.

Borba.Info

Check Also

Kraj jedne ere: Nemačka se preformatirala iz industrijskog giganta u turističku zemlju

Uprkos činjenici da fabrike i cela nemačka industrija u celini i dalje doživljavaju pad, pojavljuju …