Kritičan trenutak za “Kosovo” – VIDEO

„Zbog toga Srbija mora da ima verifikovan stav na način koji podrazumeva i politički sistem i institucije ove države“

Kosovsko pitanje je došlo na dnevni red nekih koji imaju interes da se to reši na način koji se ne poklapa sa državnim i nacionalnim interesima Srbije. Sasvim je primereno da predsednik Aleksandar Vučić koji praktično i vodi pregovore, a koji ima u vidu celu priču, uključi u proces institucije i celokupan narod da znamo gde smo i na čemu smo.

Ovako za Sputnjik diplomata Zoran Milivojević komentariše najavu održavanja sednice Skupštine Srbije 22. juna o Kosovu i Metohiji koju je najavio predsednik Srbije.

Naš sagovornik kaže da je po prirodi stvari pitanje Kosmeta na dnevnom redu kod nas i u unutrašnjoj politici.

„Mislim da se stvar lomi i da je upravo zbog toga ovo trenutak kad predsednik države treba da se obrati poslanicima u Parlamentu, jer mi svi treba, na neki način, da počnemo da učestvujemo u toj priči,“ rekao je on.

Na pitanje, zašto je ovo obraćanje drugačije od onih svih prethodnih, Milivojević kaže da ima veću težinu, jer se u institucionalnom smislu direktno angažuju svi relevantni faktori u zemlji, a pre svega misli na Parlament.

„Mi ulazimo u fazu kada je neophodno da sve institucije koje podrazumevaju državu, budu u ovo direktno uključene zato što se Srbija suočava sa pritiscima i ulazimo u fazu kada postoje interesi da se to reši brzo na način koji ne odgovara našim strateškim i državnim interesima. Dakle, stvar se sada lomi oko toga da mi priznamo kosovsku nezavisnost po svaku cenu,“ rekao je naš sagovornik.

On precizira da više ne može da se govori o uslovljavanju evrointegracijama, već direktno o Kosovu i Metohiji.

Dovode se u pitanje naši odnosi sa Zapadom, dodaje Milivojević, i upozorava da ćemo naprosto biti suočeni sa novom fazom i novom vrstom pritisaka koji su vezani za to pitanje.

„Zbog toga Srbija mora da ima verifikovan stav na način koji podrazumeva i politički sistem i institucije ove države“, rekao je naš sagovornik.

Podsetimo, predsednik Srbije je rekao da će 22. juna biti održana sednica Skupštine Srbije na kojoj će „podrobno, detaljno i temeljno“ govoriti o svakom pitanju koje je od ključnog značaja za situaciju na Kosovu.

On je nakon poslednjeg sastanka u Briselu sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem rekao da je „u Briselu delovalo kao da Priština želi da opstruira dijalog i da se boji da nekonstruktivnost Prištine može da dovede do eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji“.

Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da vode računa „da se ne dogode bilo kakvi incidenti, koji bi mogli da ugroze mir ili stabilnost u celom regionu“.

Sputnik

Check Also

Ako Tramp postane predsednik, od NATO saveznika će se tražiti da plate!

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji bi mogao da postane sledeći predsednik Sjedinjenih Država, čak …