Srpskoj vojsci iz Kine stižu rakete i ubojitiji “pancir”!

“Puno novog naoružanja stići će u narednih šest meseci. Mnogo toga se nabavlja, a puno je već plaćeno”

Dobijamo najveće pojačanje za naše oružane snage.

Prva baterija kineskog raketnog sistema PVO srednjeg dometa FK-3, konstruisanog po uzoru na ruski S-300, trebalo bi da bude isporučena Vojsci Srbije do kraja godine, saznaju Novosti.

Ova nabavka biće najveće pojačanje za naše oružane snage još od ere najsnažnijeg zamaha modernizacije JNA, a Srbija će postati prvi strani korisnik ovog naoružanja.

Kineske rakete za odbranu od napada iz vazdušnog prostora najznačajnije su sredstvo ratne tehnike koje se očekuje u jedinicama VS.

Sistem FK-3, međutim, najvažnija je, ali ne i jedina stavka na spisku kupljene vojne opreme čija isporuka se očekuje u narednih šest meseci.

Da je na pomolu realizacija velikih vojnotehničkih ugovora najavio je nedavno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Puno novog naoružanja stići će u narednih šest meseci.

Mnogo toga se nabavlja, a puno je već plaćeno”, rekao je Vučić, bez navođenja o kojim tipovima naoružanja je reč.

Prema saznanjima Novosti, posao sa Kinezima o kupovini PVO sistema srednjeg dometa dogovoren je još 2019. godine.

Tokom naredne 2020. ugovor je preciziran, a Srbija je počela i isplatu ugovorne cene.

“Istovremeno sa pripremama za prijem novog raketnog sistema u Vojsci Srbije se organizuje i selekcija kadra za rukovanje ubojitim raketama.

Deo oficira VS već je bio u Kini na nekoj vrsti osnovne obuke, a u planu je ubrzani trening ljudstva za korišćenje ‘kineskog S-300’.

Kadar će biti obezbeđen preobukom sastava koji su trenutno na raketama ‘neva’, ali i prekomandom posada sistema ‘Kub’, koji će biti povučen iz upotrebe zbog isteka resursa raketama”, kaže sagovornik tog lista iz vojnog vrha.

Među velikim isporukama naoružanja i vojne opreme, koje je između redova najavio i predsednik Republike, prema našim informacijama, nalazi se i najmanje jedna baterija sistema “Pancir”.

Reč je o unapređenoj verziji “Pancira S1” kojim od početka prošle godine raspolaže Vojska Srbije – većeg dometa radara, bolje odbrane od neprijateljskih smetnji i naoružanog novim raketama.

Ovi projektili nedovoljno su poznati širokoj javnosti, ali postoje nagoveštaji da je njihov domet duplo veći – i do 40 kilometara.

Srbija očekuje i isporuku francuskih raketa “mistral”, koje će biti montirane na domaća oklopna borbena vozila.

Dogovor o kupovini ovog naoružanja napravljen je pre dve godine.

Na spisku želja državnog i vojnog vrha su i helikopteri, koji bi trebalo da za različite misije dodatno ojačaju Ratno vazduhoplovstvo VS.

U vojnim krugovima već duže vreme se govori o mogućnostima za kupovinu sofisticirane borbene opreme – dronova, sistema za izviđanje i ometanje i radara.

Na spisku država proizvođača su Francuska, Izrael, Rusija, Turska…

Na listi želja Vojske Srbije, prema nekim spekulacijama, jeste i ruski sistem za elektronsko ratovanje “Krasuha”.

Stižu i “superpume”

Na tlo Srbije ove godine bi trebalo da sleti i najmanje jedan od tri ugovorena i plaćena helikoptera “erbas H-215 superpuma”.

Ove letelice najkasnije do aprila – kada ističe ugovoreni rok isporuke, naći će se u Helikopterskoj eskadrili MUP Srbije.

Prema prethodnim najavama francusko-nemački proizvođač je daleko odmakao u montaži ovih vazduhoplova, pa je isporuka realna pre kraja 2021. godine.

Dronovi na Pešteru

Na spisku potreba Vojske Srbije su i borbene bespilotne letelice.

Zasad je poznato da je država poslala narudžbenicu za dronove koji će moći da nose bombe teške po 500 kilograma, bez navođenja tipova i zemlje porekla.

Obuka za korišćenje kineskih borbenih dronova, koje su već u naoružanju VS, nedavno je završeno, a mogućnosti ovih bespilotnih letelica biće prikazane na velikoj vežbi na Pešteru, zakazanoj za 27. jun.

Novosti

Check Also

Politico: Strategija EU da zaštiti svoju tehnologiju od Kine, nije uspela

Tačno godinu dana nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dala veliko …