Poljska naglo, troduplo povećala uvoz ruskog đubriva!

Uvoz ruskih đubriva u Poljsku je u julu 2023. skočio 3,3 puta u odnosu na prošlu godinu, pokazuje analiza zvaničnih podataka RIA Novosti.

Prema pisanju lista, poljske kompanije su kupile đubrivo u vrednosti od 20,2 miliona dolara u poređen,ju sa samo 6,2 miliona dolara prošlog jula.

Kao rezultat toga, Rusija je zauzela drugo mesto među najvećim dobavljačima Poljske, dok je u julu 2022. bila, tek šesta.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Podaci su pokazali da je Nemačka bila vodeći dobavljač đubriva za Poljsku u julu, isporučivši robu u vrednosti od 22,6 miliona dolara, dok je Litvanija bila treća sa 13,5 miliona dolara.

Finska i Holandija su među prvih pet, sa izvozom đubriva u vrednosti od 8,3 miliona dolara, odnosno 8,1 milion dolara.

Varšava je počela naglo da smanjuje kupovinu ruskog đubriva u aprilu 2022. u sklopu napora da prekine ekonomske veze sa Moskvom.

Kao rezultat toga, uvoz iz Rusije je za samo mesec dana smanjen za 21 put.

Do juna, međutim, ove isporuke su ponovo počele da rastu, a do kraja prošle godine Poljska je kupila rusko đubrivo u vrednosti od 225,1 milion dolara, u poređenju sa 360 miliona dolara u 2021.

U međuvremenu, statistika pokazuje da je tokom sedam meseci ove godine, od januara do jula, Poljska uvezla đubriva iz Rusije u vrednosti od 97,6 miliona dolara, 25 odsto manje, nego u istom periodu 2022. godine.

Rusija je najveći svetski proizvođač đubriva, pokrivajući oko 15% svetske potrošnje.

Zapadne sankcije nisu direktno ciljale na izvoz ruskog đubriva, međutim, ograničenja su i dalje uticala na isporuke, koje su pale za 15% na godišnjem nivou u 2022.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …