Papa Francisko: Bio sam žrtva veštačke inteligencije – to je “perverzna opasnost”…

Papa Francisko upozorio je na “perverzne opasnosti” koje prete, od veštačke inteligencije (AI) i ponovio poziv za njenu regulaciju, na svetskom nivou.

On je to rekao povodom Dana društvenih komunikacija Rimokatoličke crkve i priznao da je i sam bio žrtva montirane fotografije, stvorene uz pomoć veštačke inteligencije (AI), prenosi Rojters.

Poglavar Rimokatoličke crkve je takođe skrenuo pažnju na “kognitivno zagađenje” koje može da iskrivi stvarnost, promoviše lažne narative i zatvori ljude u “ideološke eho komore”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Treba samo da razmislimo o dugotrajnom problemu dezinformacija u vidu lažnih vesti, koje danas mogu da utiču, na stvaranje i širenje slika koje izgledaju savršeno uverljivo ali su lažne i sam sam bio žrtva ovoga”, rekao je papa.

Papa Francisko je prošle godine bio subjekat modifikovane fotografije u kojoj je prikazan, kako nosi pufer kaput, dok se osvrnuo i na audio-verzije “deepfake” izmena.

On je takođe govorio o opasnosti veštačke inteligencije u medijima, posebno u izveštavanju o ratu, dodavši da AI mora podržati, a ne eliminisati ulogu novinarstva, na licu mesta.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …