“Rizikovali smo što sam ostao Srbin – Hteo sam da ostanem sa mojim prijateljima u mojoj zemlji”

Prvi teniser sveta Novak Đoković govorio je o tome kako je mogao da promeni državljanstvo i igra pod zastavom Velike Britanije.

Srpski as otkrio je da ponudu dobio kada je imao 14 godina na jednom turniru.

Uslovi su bili fantastični za njegovu porodicu, posao, kuća i najbolji mogući treninzi, ali su Đokovićevi roditelji prelomili i rekli “NE”.

Na našu sreću bio sam jako dobar na inostranim turnirima za dečaka od 12 i 14 godina. Videli su me strani teniski agenti i dobili smo ponudu da promenimo državljanstvo, britansko je bilo u pitanju kada sam imao 14 godina“, rekao je Đoković u razgovoru sa Grejemom Besindžerom.

To je bilo veoma primamljivo za moje roditelje u tom trenutku jer bi rešilo brojne probleme. Moji roditelji bi dobili posao, mi kuću, bila je sjajna ponuda

Na njegove reči dovezala se majka Dijana.

Ne možete da prodate duđu i ono što ste. nisam mogla da živim tamo, deca bi bolje živela tamo, ali niko od nas ne bi bio srećan. Mislim da Novak nikada ne bi igrao za Velikuz Britaniju kao što igra za Srbiju celom dušom“, rekla je Dijana.

Novak je dodatno pojasnio celokupnu situaciju.

Ne mogu da kažem da bi bilo pogrešno i da smo otišli tada, ko zna kako bi bilo, ali je život organizovao sve. Da budem iskren, odluka da ne odemo je najviše mojih roditelja, iako sam i ja bio uključen u razgovor. Nisam imao dobar osećaj od početka, ne želim da idem u Englesku, ne znam nikog tamo, hoću da ostanem sa mojim prijateljima u mojoj zemlji. Tamo ne bih bio srećan. Razumeo sam da je to odluka porodice i da moramo da se žrtvujemo da bih bio teniser. Ipak, mama i tata su napravili rizičan potez i odlučili da odbiju ponudu“.

Govorio je i o samim počecima u tenisu.

Sa četiri godine zaljubio sam se u tenis kada mi je otac doneo tri reketa. Pravili su se tereni ispred restorana koji su držali moji roditelji. Sportski gen imam jer se otac bavio fudbalom, a majka je studirala Fakultet za sport. Nije slučajno što sam izabrao tenis, iako je i skijanje bilo kao opcija. To je sudbina, pojavila se i Jelena Genčić“, zaključio je.

VIDEO:

(B92)

Check Also

Khabib Nurmagomedov duguje poreskoj službi 306 miliona rubalja!

Neporaženi UFC šampion i najbogatiji sportista Rusije Habib Nurmagomedov duguje Federalnoj poreskoj službi 306 miliona …