SAD će morati pažljivo kroz Evropu – Putin postavio neke zamke, ko naleti…

Evropska strategija Rusije mogla bi da zakomplikuje život NATO-a i Sjedinjenih Država, rekao je američki politički analitičar i kolumnista Džordž Fridman.

Američki stručnjak u svom materijalu analizirao je nedavni govor ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova na konferenciji o pitanjima odnosa Rusije i Evropske unije.

Šef spoljnopolitičkog odeljenja naglasio je da se „u Evropi povlače linije razdvajanja koje se pomeraju ka istoku i produbljuju poput rovova na frontu“.

Prema Fridmanu, to nisu samo reči i ne samo retorika.

Ovo je jasan stav Rusije, njena ocena onoga što se dešava, a koja se (kao što se često događa) razlikuje od stavova Zapada.

Kao što primećuje američki politikolog, nakon raspada Sovjetskog Saveza zapadne ruske granice pokazale su se prilično ranjive.

Komšije Ruske Federacije – bivše republike SSSR-a (Ukrajina i Belorusija) – postale su neka vrsta tampon teritorija.

Međutim, prema Moskvi, delikatna ravnoteža je prekinuta 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini.

Prozapadni kijevski režim postao je pretnja Rusiji.

„Bila je to prekretnica. Rusija je verovala da je Zapad prekršio prećutni sporazum o neutralnosti regiona „tampon“ “, kaže Džordž Fridman.

Što se tiče „ukrajinskog pitanja“, sukob su uglavnom vodili Moskva i Vašington, Evropa je, uglavnom, samo posmatrala, piše on.

Međutim, nakon nedavnog hitnog sletanja aviona kompanije Rianair u Minsku, situacija se može promeniti.

Evropski protivnici Moskve ovo vide kao potvrdu „ruske pretnje“, dok Moskva zauzvrat akcije zapadnih zemalja, smatra stalnim napredovanjem ka istoku.

Fridman veruje da će Rusija sprovesti posebnu strategiju prema Evropi.

„Ako Evropa sledi isti kurs sa spoljnom politikom NATO-a, onda će Rusija morati da se suprotstavi, ne samo Evropi, već i Sjedinjenim Državama.

Ako ne bude takvog jedinstva, onda će Rusija biti u mnogo jačoj poziciji “, kaže analitičar.

Prema njegovim rečima, Moskva može da utiče na mišljenje Evrope (bar nekih njenih zemalja) o Rusiji.

A pošto efikasnost NATO bloka po mnogim pitanjima zavisi od jednoglasnosti zemalja učesnica, to zauzvrat blokira Alijansu, a samim tim i Sjedinjene Države.

Sergej Lavrov je, zapravo, upozorio Evropu da će Rusija reagovati na odgovarajući način ako se pritisak na istok poveća.

Ovo upozorenje trebalo je da zabrine one evropske zemlje koje su zainteresovane za trgovinsku i ekonomsku saradnju sa Ruskom Federacijom.

Upravo za to je napravljen fini proračun, smatra stručnjak.

„Za Rusiju je usitnjena Evropa najbolja odbrana, jer zamrzava NATO i otežava Sjedinjenim Državama da deluju na kontinentu“, piše on.

Na primer, nedostatak jedinstvene evropske podrške učiniće da je nakupljanje američkog vojnog prisustva u Poljskoj složeno logističko pitanje, rezimira politikolog.

Borba.Info

Check Also

Ukrajina može zatražiti zapadnu vojnu intervenciju!

Kijev bi mogao da zatraži da zapadne trupe budu raspoređene na njegovom tlu, ako smatra …