CETINJE POD OPSADOM! – VIDEO

“Crnogorci sa Cetinja će sigurno, kako kaže, sutra biti na trgu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog, „negiranja crnogorske nacije“.

Sutrašnji čin ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija već danima izaziva rasprave u javnosti i podiže tenzije na vrlo visok nivo.

Boban Batrićević, istoričar i rođeni Cetinjanin, u izjavi za portal Danas ističe da je „Cetinje pod opsadom“ koju, kaže, grad ne pamti od kada je Slobodan Milošević poslao topove, vojsku i paravojni zloglasni sedmi bataljon na Cetinje 1999.

„Klerikalna i antidemokratska vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića pored brojnih apela i mirnih okupljanja žele da na silu ustoliče Joankija II u Cetinjskom manastiru a sve pod direktivama koje dobijaju od vlasti u Beogradu i Crkve Srbije“.

Naš sagovornik navodi da protivnici ustoličenja Joanikija II u Cetinskom manastiru „ne osporavaju njegova pravo da se ustoliči samo zahtijevaju da se taj čin obavi u nekom od objekata koje je Crkva Srbija sagradila u Crnoj Gori nakon 1918. godine“.

Povodom sutrašnjeg najavljenog protesnog skupa građana na Cetinju, Batrićević je apelovao na sve učesnike da „budu dostojanstveni u svom otporu i da nenasilno iskažu svoj protest protiv simboličke okupacije Crne Gore“.

Bilo kakav vid nasilja, zaključuje naš sagovornik, ide u korist „kreatorima i promoterima ideologije ‘srpskog sveta’ koja na svaki način nastoji asimilovati crnogorski nacionalni identitet i od države Crne Gore stvori provizorijum koji bi se dugoročno pripojio Srbiji“.

U međuvremenu, institut za medije Crne Gore pozvao je sve medije da profesionalnim izveštavanjem daju doprinos smirivanju tenzija i očuvanju mira i sigurnosti uoči najavljenjih skupova na Cetinju.

Takođe, Institut za medije poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije da obezbede sigurnost i zaštite  novinare, koji će izveštavati o događajima sa Cetinja.

Grupa građana Cetinja srušila je danas deo ograde, koja je ranije postavljena na Dvorskom trgu.

Time je oslobođen prilaz do Cetinjskog manastira.

Radunović: Istorijska šansa za Joanikija

„Mitropolit Joanikije će naravno tu boraviti, kao što je boravio jako dugo, ja ga srećem, svi ga Cetinjani sreću i on će boraviti tu sigurno dugi niz godina. Želim mu dugo zdravlje i dugo stolovanje.

Imaju sad istorijsku šansu i on i patrijarh Porfirije da izađu i kažu, dođite braćo Crnogorci, vi postojite, ovo je vaše, dođite s nama da služite.

Ja samo zamišljam Isusa Hrista po onome što znam o njemu, taj čovjek sigurno ne bi uradio ništa što bi izazivalo nemire, nego bi pomirio ljude”, rekao je pevač grupe “Perper” Cetinjanin Nikola Radunović, prenosi TVCG.

Dodaje da na Cetinju decenijama žive i borave popovi SPC.

„Ja se sa njima srećem, pričamo. Mi smo prijatelji, nikada nije bilo ničega. Da je neko hteo da nanese zlo, mogao je imati svaki dan priliku.

To su gluposti koje mediji prave, atmosferu koja jednostavno ne postoji.

Problem je samo da se pokaže dobra volja, kad kažu braćo da kažu na koga misle.

Da kažu Crnogorci vi sta naša braća, kao što su oni naša”, naglašava Radunović.

A Crnogorci sa Cetinja će sigurno, kako kaže, sutra biti na trgu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog, „negiranja crnogorske nacije“.

Oni postoje i ovoga puta lepo će dočekati one koji misle drugačije.

Danas

Check Also

Senator Vens: Američki establišment očajnički pokušava da ubedi Amerikance da je sve u redu!

Debata o pomoći Kijevu predstavlja posredni spor između desničarskog establišmenta i desnih populista oko pravca …