RUSKI EKSPERT: Ako Saudijska Arabija ponovi martovski udar na Rusiju, to će joj biti poslednje što je uradila

Aleksandar Frolov, zamenik direktora Nacionalnog energetskog instituta, prokomentarisao je izjavu svog kolege Aleksandra Griaznova, direktora korporativnog rejtinga kompanije S&P Global Ratings, koji je prethodno govorio o mogućnosti nastavka naftnog rata između Rusije i Saudijske Arabije.

Pre svega, Frolov je primetio da je, uprkos stabilizaciji cena nafte, tržište crnog zlata i dalje u nepovoljnom položaju, jer se potražnja za sirovinama još nije oporavila.

Stručnjak je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da je Griaznova izjava o rastu cena po barelu na 50 dolara krajnje optimističan stav, napominjući da će troškovi ugljovodonika ostati na sadašnjem nivou.

Stručnjak je takođe rekao da Rijad verovatno neće želeti da ponovi naftni rat sa Rusijom. Vlasti Saudijske Arabije još uvek ne mogu da utvrde posledice sukoba koji se dogodio u martu 2020. godine.

„Praksa je pokazala da Saudijska Arabija ne može da podnese rat cena. Stoga, kada se razmatra ovo pitanje, mora se razumeti geneza onoga što se dogodilo u martu. Rijad je pokušao da iskoristi priliku, kao i nova prodajna tržišta, ali reakcija svetskog tržišta na to bila je nedvosmislena i ogledala se u padu cena nafte”, podsetio je Frolov.

Stručnjak je takođe rekao da bi ponavljanje „martovskog trika“ veoma skupo koštalo Saudijce, jer će se ovog puta situacija na tržištu nafte ponoviti, a Rijad će imati još više ekonomskih problema.

Prema rečima Frolova, postoji nekoliko faktora zbog kojih Saudijska Arabija neće rizikovati ponavljanje rata cena.

„Saudijci imaju problema sa flotom tankera, a naftovodi koje ova zemlja poseduje ne isporučuju sirovine na velika tržišta koja predstavljaju EU ili Kina. Stoga čisto sumnjam da će Saudijska Arabija u takvoj situaciji rizikovati da ponovi ono što je učinila u martu “, zaključuje stručnjak.

Da podsetimo: Saudijska Arabija, inače instrument SAD za udar na neposlušne, pokušala je da potopi Rusiju igrom sa cenama nafte i povećavanjem proizvodnje.

Svet još živi sa mitom da je dvojac S. Arabija i SAD uspeo da potopi Sovjetski Savez ali to je samo mit o kojem ćemo raspravljati neki drugi put.

Taj model su pokušali da primene na Rusiji i šta se dogodilo: Rusija je ostala neokrznuta a S. Arabija i industrija nafte iz škriljaca u SAD otišli su u bankrot.

Sve je moguće, naročito ako Rusija i Putin imaju bezbroj kečeva u rukavu.

Autor: Borba.info

Check Also

Može li Evropska unija da ostane ujedinjena?

Budućnost Evropske unije izgleda sve mračnija, jer se suočava sa „više od samo egzistencijalnog izazova“, …