Kina promenila diplomatiju: Na uvrede i agresiju odgovaraju istom merom – VIDEO

Diplomatski predstavnici Kine počeli su da zauzimaju agresivniji stav prema kritičarima Pekinga na međunarodnoj sceni, zbog čega ih kineski, ali i zapadni mediji, učestalo nazivaju “vukovima ratnicima”.

Najavljujući novi trend u kineskoj spoljnoj politici, ministar spoljnih poslova Vang Ji je izjavio da će njegova zemlja ubuduće odgovarati na “namerne uvrede” koje budu dolazile iz drugih zemalja.

Za razliku od ranijih kineskih diplomata, koje su decenijama karakterisali neupečatljivi nastupi i opširna izlaganja, današnji diplomatski predstavnici Pekinga ne ustručavaju se da na “tviteru” i drugim društvenim mrežama na direktan način odgovore na bilo kakve kritike na račun Pekinga ili Komunističke partije Kine.

Zanimljivo je da izraz “vuk ratnik” potiče od naziva serijala kineskih akcionih filmova sa patriotskom tematikom, koji su bili veliki bioskopski hitovi u Kini.

Radnja jednog od filmova prati odred Kineske narodne armije poslat u jednu afričku zemlju da spasi kineske civile, a slogan tog ostvarenja glasi: “Platiće svako ko uvredi Kinu, makar se nalazio i hiljadu milja daleko”.

Kako navodi Si-En-En, do prvih poređenja između istupa kineskih diplomata i ovog filmskog serijala došlo je u julu 2019. godine, kada je Žao Liđijan, tadašnji savetnik ambasade Kine u Pakistanu, na “tviteru” žestoko odgovorio na kritike iz Vašingtona.

U nekoliko objava na toj društvenoj mreži, kineski diplomata je rekao da Sjedinjene Američke Države nemaju pravo da kritikuju Kinu zbog kršenja ljudskih prava kada one same imaju problem sa rasizmom, socijalnom nejednakošću i nasiljem uz upotrebu vatrenog oružja.

Žao je napisao i da u Vašingtonu postoje delovi grada u koje belci ne smeju da kroče, što je izazvalo žestoku reakciju američke savetnice za nacionalnu bezbednos Sjuzan Rajs, koja je Žaoa nazvala rasistom.

Međutim, Žao je od tada samo napredovao u karijeri, pa je danas jedan od tri istaknuta portparola kineskog ministarstva spoljnih poslova

(Tanjug)

Check Also

Borel najavio tajming prve tranše prihoda, od ruske imovine!

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je u ponedeljak, 22. jula, saopštio vreme prve tranše prihoda …