Nikola Mirotić zbog neviđenog medijskog pritiska i pretnji ako dođe u Partizan, napušta Srbiju!

Crnogorski košarkaš Nikola Mirotić oglasio se na instagramu povodom jednomesečnih spekulacija o nastavku njegove karijere.

On je u obraćanju istakao da je zahvalan Partizanu na pokazanom interesovanju ali da će angažman potražiti u nekom od evropskih klubova van Srbije.

Nikolino obraćanje javnosti prenosimo u celini i bez izmena:

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Poštovani, celi svoj život sam posvetio potrazi za istinom i pravednim odnosom prema svima i svemu.

To je trnovit put koji zahteva posvećenost i predanost, baš kao što sam veliki deo svog života dao košarci pokušavajući da budem dobar u njoj i uvek igrajući kao deo tima.

Zaista, košarka je postala deo mog života, ali kao igra, kao želja da stalno napredujem i prevazilazim sebe. Tako jedno utiče na drugo, razvoj košarke kao igre i razvoj i rast moje ličnosti.

Ja želim taj put da nastavim. Želim da igram košarku i radujem se svojoj igri. Takođe želim da moja porodica deli tu radost.

Međutim, već nedeljama izlaze najrazličitije informacije o meni i nastavku moje karijere. Mimo moje volje i želje, i bez moga znanja, a svakako daleko od istine, objavljuju se nasumično pisani tekstovi.

Neki od njih su bili mašta i proizvoljni zaključci pojedinaca i medija i sve je to izazvalo veliku pažnju, koju moja porodica i ja nismo želeli.

Kako su u javnost dospele izvesne informacije o daljem nastavku moje karijere u KK “Partizanu”, počele su pretnje i uvrede koje su me veoma iznenadile i povredile, jer ne želim da budem osoba koja će deliti ljude po bilo kom osnovu, a kamoli po bojama kluba.

Odlučio sam da ne budem deo takve atmosfere i da ne želim ni sebe, ni svoju porodicu, da izlažem daljim neprijatnostima.

Istine radi, moram napomenuti da ni jedna pretnja nije došla iz tabora KK ”Crvena zvezda” i da sa njima uvek imam dobru komunikaciju i punu poštovanja.

Takodje, želim da istaknem da moja želja da igram za tim u Srbiji nije bila uslovljena niti finansijskim ponudama, niti bojama bilo koga kluba, jer sam želio da igram u zemlji koju volim ali stvari jednostavno nisu išle u tom pravcu.

Zahvaljujem se KK “Partizan” na ukazanom povjerenju i želji da budem deo njihovog tima ali sam ipak doneo odluku da je za moju porodicu i mene najbolje da karijeru nastavim u nekom od evropskih timova izvan Srbije“.

Pre nekoliko dana Mirotić je i zvanično dobio raskid ugovora od svog bivšeg kluba Barselone i sada je slobodan u izboru nove sredine.

Od početka „sage“ za Mirotića su, navodno, bili zainteresovani Armani, Panatinaikos, Crvena zvezda i Partizan, a pratio se gotovo svaki njegov korak.

Nebojša Čović: “Neko preti Mirotiću što ide u Partizan, a ne u Zvezdu? To je ludost”

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović dao je veliki intervju za “Eurohoops” u kojem je, između ostalog, govorio i o odnosu sa Partizanom.

Na pitanje “zbog čega postoji tolika tenzija u ABA ligi i u domaćoj ligi na utakmicama sa Partizanom”, Čović je rekao:

“Ne znam, to ćete morati da pitate ljude iz Partizana. Smirivanje tenzija se postiže konkretnim koracima a ne rečima.

Znate, pre pete utakmice (finala plej ofa ABA lige) oni su palili sveće za mene ispred Arene dok sam prolazio kroz komplikovanu operaciju.

Da li mislite da je to normalno?

Ili što su vršili pritisak sa dezinformacijama ka Evroligi preko Zorana Savića i mnoge druge stvari, kao sada što se dešava sa sagom Mirotić, gde imate laži i spinove da na štetu Crvene zvezde.

Nikola je izuzetan čovek, filantrop, koji zaslužuje samo najbolje i mi mu želimo sve najbolje. Ali reći da neko njemu preti zbog toga što ide u drugi klub?

To je ludilo. Mi imamo normalan odnos i rivalstvo (sa Partizanom) ali samo na košarkaškom terenu.

Novinar Eurohupsa je podsetio Čovića na izjavu Željka Obradovića da je osamdesetih godina sve bilo drugačije i upitao prvog čoveka Zvezda da li i on tako misli.

“Moraću da se ponovim. Mi ne treba da postavljamo pitanja već da radimo na pronalaženju odgovora i na rešavanju problema.

Znate, Željko i ja se znamo dugo, bio sam predsednik Košarkaškog saveza Srbije kada sam ga izabrao za selektora reprezentacije posle 1995. godine i Atine, a nakon odlaska Dušana Ivkovića. Postigli smo fantastičan rezultat u Atlanti i Barseloni 1996. i 1997. godine.

Ali ako vi kao primer odnosa dva kluba navedete dete koje pokazuje srednji prst dok ide sa majkom, što jeste veoma ružno, onda morate i znati da se tako nešto dešavalo i igračima i trenerima Crvene zvezde i odmah se u javnosti pojavi 50 slika sa tim primerima.

I svi znamo da se to dešava – ali šta je rešenje? Da, na primer, počenmo konačno da radimo jedno a da ne pričamo drugo.

Nedavno je ABA liga održala Skupštinu gde je, navodno, grupa klubova nezadovoljna ponašanjem crveno-belih tzapretila izbacivanjem viceprvaka iz takmičenja – i o tome je govorio Čović.

“Opušteni smo što se naše pozicije u ABA ligi tiče jer postoji statut, propisi, i sve moguće regulative takmičenja stoje iza nas. Pojavila se informacija da Zvezda hoće tu nešto da uništi.

Ne, Crvena zvezda se bori da sačuva tu ligu jer nam je takva liga u regionu potrebna, ali ne kao liga u kojoj dve-tri individue žele da vode takmičenje i da prave dogovore”, poručuje Čović.

N1/B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …