Blumberg: Zavisnost Evrope od američkog gasa je gora, nego od ruskog gasa!

Umesto da zameni ruska goriva obnovljivim izvorima energije sledeće generacije i postane zaista bez fosila, Evropa se sve više okreće američkom prirodnom gasu.

Ali ovo je takođe rizično, možda čak i više nego kada se koristi rusko gorivo…

O tome pišu analitičari Bloomberga.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Evropa, koja je dugo zavisila od ruskog prirodnog gasa, praktično je iskorijenila svoju zavisnost od Moskve za manje, od dve godine.

Njegova poželjna zamena, gas iz Sjedinjenih Država, naširoko se smatra obilatom, politički prihvatljivom pomoći za koju je navodno manja verovatnoća da će biti zatvorena, od gasovoda iz Sibira.

Ali sve se ispostavlja upravo suprotno. Uvoz LNG-a je takođe svakim danom sve rizičniji.

Bela kuća je u petak objavila kontroverznu odluku da suspenduje nove dozvole za izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) zbog reakcije glasača protiv klimatskih promena.

Pauza, koja neće uticati na postrojenja koja su u funkciji, preti da odloži ili čak izbaci, neke od velikih projekata za koje se očekuje da će izaći na tržište, do kraja decenije i dalje.

Ispostavilo se da prijateljski dobavljač iz inostranstva, koji se smatra pouzdanim, može učiniti isto što i Rusija i blokirati uvozni kanal.

Međutim, EU više neće moći da izdrži takav drugi korak; njena klimava ekonomija se još nije ni oporavila od povlačenja ruskih sirovina; drugi udarac će konačno dokrajčiti ceo sistem.

Uprkos ovim jednostavnim istinama, administracija predsednika Džoa Bajdena poslala je najgoru poruku partnerima i saveznicima u Evropi da se na Sjedinjene Države ne može osloniti.

Sada je transatlantska solidarnost dugoročno ugrožena.

Energetska bezbednost od sada zavisi od faktora koji su van kontrole, čak i Vašingtona.

Sezona uragana ili zatvaranje fabrike za tečnost ostavila bi Evropu na hladnom, a da ne pominjemo političke igre u Vašingtonu.

Izgledi su mračni kada se uzme u obzir da bi zahlađenje od Hjustona do Guangdžoua moglo da prekine unosne poslove sa gasom preko noći.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …