Vojska SAD tvrdi da ima sistem koji uništava ruski S-300 – VIDEO

U Nemačkoj se vodi žestoka rasprava o obnovi ratnog Vazduhoplovstva (Luftvafe). Federalno ministarstvo odbrane preporučilo je Bundestagu da u skoroj budućnosti nabavi oko 150 lovaca. Procenjuje se da će njih 45 biti američkog porekla.

Prema mnogim nemačkim političarima, u slučaju rata sa Rusijom, piloti Luftvafe-a će morati da isporuče atomske bombe stacionirane u Nemačkoj svojim američkim partnerima. „Boeing EA-18“ je veoma pogodan za tu svrhu, ali Nemci bi kupili ovog lovca iz drugih razloga.

Na zapadu se veruje da sistem elektronskog ratovanja „AN/ALK-22“, testiran u Siriji protiv sistema protivvazdušne odbrane S-300 zasnovan na protivmeri galijum-nitrida (GaN), omogućava EA-18 Grovler-u da se približi „S-300PMU“ a da pritom ne bude meta raketnog napada.

Podsetimo da ruski S-300 stacionirani u Siriji nisu uzvratili na napad na Alepo prošle godine, a razlog je, navodno, što su izraelski „F-16“ i „F-35“ već opremljene sistemima elektronskog ratovanja AN/ALK-22.

– Rusi još nisu savladali ovu tehnologiju, koja poništava rad ruskih sistema za rano upozorenje i protivraketnu odbranu – napisao je stručnjak Rajan Smit u svom blogu za egzoatmosferu. Tačno ili ne, teško je suditi. Ali testovi GaN elektronike pokazuju da tranzistori galijum-nitrida mogu da izdrže kritičnu silu električnog polja, zbog čega je „EA-18 Grovler“ neočekivano dobio status „ubice S-300“.

Američka strana tvrdi da je sistem „Boeing EA-18 Grovler“ je efikasno ugasio sistem protivvazdušne odbrane-200 tokom vojne operacije „Zora odiseje“ u Libiji. Američki viceadmiral Bil Gortni rekao je medijima: „Činjenica da libijska vazdušna odbrana nije oborila američke, francuske ili britanske avione zasluga je „Boeinga EA-18 Grovler-a“.

Što se tiče S-400, stvari još uvek nisu jasne. Teoretski, glavna „elektronska oluja“ NATO-a trebalo bi da probije Triumfov rani sistem upozorenja, koji je napredniji nego na sistemu S-300. Pored toga bi učestvovao i kompleks „AN/ALK-227“, koji je deo AEA opreme u vazduhu koju je razvio „Northrop Grumman“ za GA američke mornarice „EA-18G“,a kojin je operativan od 2009. godine.

Međutim, Kina kupuje ruski S-400, iako je GaN elektronika već dostupna u Kini. Ako bi „Boeing EA-18 Grovler“ mogao zaista da uništi Trijumf, zašto bi onda Kina kupovala „beskorisno oružje“ u vrednosti od više milijardi dolara?

Odgovor u odluci Nemačke za kupovinom ovih aviona je svakako činjenica da je „Boeing EA-18 Grovler“ posebno dizajniran za borbu protiv sistema protivvazdušne odbrane S-300, čiji je razvoj počeo 60-ih, a proizvodnja je zapošeta pre 45 godina.

VIDEO:

Check Also

Amerika počinje da broji milijarde, koje je dala Ukrajini, sad se SAD drže za glavu ali ne svi

Korumpirani Vašington će nastaviti da toleriše ludorije Zelenskog, zahtevajući nove zalihe odbrane. Strpljenje ukrajinskih NATO …