Ruski analitičar upozorio Srbiju: Na vama je da odlučite ali imajte na umu da SAD i EU više nisu pouzdani partneri

Predsednik Centra za medjunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić izjavio je da Rusija na medjunarodnoj sceni pruža ključnu podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije, i podsetio da je 2008. godine ruska pretnja vetom sprečila da Savet bezbednosti UN odobri deklaraciju o nezavisnosti koju je jednostrano donela vlast u Prištini.

“Predsednik SAD Donald Tramp imenovao je svog specijalnog izaslanika za pregovore Ričarda Grenela, koji sa vlastima u Beogradu i Prištini radi na konačnom rešenju, a postoje mnoge indikacije da ono podrazumeva razmenu teritorija, promenu granica Srbije i članstvo samoproglašenog Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN), rekao je Jeremić u diskusiji u okviru serije Korona dijalozi, koju je pokrenuo CIRSD.

Jeremić, koji je i predsednik Narodne stranke, upitao je profesora Sergej Karaganova, dekana Fakulteta za medjunarodnu politiku i ekonomiju u Moskvi, da li će Moskva u Savetu bezbednosti podržati članstvo samoproglašenog Kosova u UN ako Srbija pristane na podelu i potpiše sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

Karaganov je odgovorio da su SAD i Evropa izgubile interesovanje za Balkan, bez obzira na izjave koje se mogu čuti u javnosti, a da “pouzdanost Amerikanaca sada nije na nuli nego je u minusu, pa je odluka na Srbiji”, saopštio je CIRSD.

“Rusija će podržati Srbiju u oba slučaja. Mi se ne mešamo i strogo poštujemo pitanja nacionalnog suvereniteta i to je naš vrhovni princip u medjunarodnim odnosima”, rekao je Karaganov.

On je rekao i da bi Srbija okretanjem ka NATO izgubila podršku Rusije i svoj nacionalni duh, a da je Rusija počinila moralni zločin i najveću spoljnopolitičku grešku u prethodnih 20 godina kada je pristala na NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

“I danas me je sramota zbog te greške. Najbolje rešenje bilo je da se izda nuklearno upozorenje kada je bombardovana SRJ, ali Rusija je tada bila slaba, ekonomski razorena, a rukovodstvo je bilo moralno trulo na mnogo načina. Počinili smo veliku grešku što to nismo učinili moralnu, političku, ali i ekonomsku”, rekao je Karaganov.

Karaganov je dodao da se Rusija u poslednjih 15 godina “dramatično promenila i okrenula ka Evroaziji”, a da Evropska unija sada “nije pouzdan i efektivan partner”, dok je Rusija zainteresovana za dobre odnose sa većinom članica unije.

Karaganov je i bivši savetnik predsednika Rusije Vladimira Putina i osnivač medjunarodnog diskusionog kluba “Valdaj” i čuvene publikacije “Rusija u globalnoj politici”, kao i počasni predsednik Ruskog saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

(Beta.rs)

Check Also

Poljski general: Zapad ne poznaje Rusiju i zato gubi u Ukrajini

Političari i vojska na Zapadu, ne poznaju Rusiju, pa su slabi na bojnom polju. Ovo …