Međunarodni institut za balkanske studije: “Steže se obruč oko Mila Đukanovića”

Crna Gora postaje krizno žarište unutar NATO-a. Krizno žarište se po prvi put pojavilo unutar Alijanse, a ne izvan nje kao što se to događalo do sada, navodi Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz LJubljane, Slovenija u svojoj analizi „Crna Gora 2020: Steže se obruč oko Mila Đukanovića“.

Poslednji izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore sadrži niz upozoravajućih kritika režimu Mila Đukanovića, prvenstveno fokusiranih na enormnu raširenost kriminala i korupcije i na neslobodu medija. Vladavina prava u ovoj državi kandidatkinji je postala misaona imenica.

– Takva praksa ne postoji ni u jednoj članici EU i zadire u samu srž vladavine prava – rekao je Johanes Han, sadašnji evropski komesar za budžet i administraciju EU i donedavni evropski komesar za proširenje, kritikujući Mila Đukanovića i crnogorsku vladu, koja je podelila stanove i povoljne kredite stotinama najviših zvaničnika režima među kojima su sudije i tužioci.

– Pogledajte Crnu Goru, otvorena su 32 poglavlja, samo tri zatvorena, to se nikad nije dogodilo – rekao je u aprilu 2020. godine Pjer Mirel, bivši generalni direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i  pregovore o proširenju (DG NEAR) aludirajući na trenutnu bespredmetnost podržavanja Crne Gore od strane EU.

U izveštaju Fridom hausa „Države u tranziciji“, objavljenom 6. maja 2020, Crna Gora je, zajedno sa Srbijom, iz kategorije delimično konsolidovanih demokratija pozicionirana u grupu tranzicionih, tzv. hibridnih režima.

Izveštaj Fridom hausa podržala je DŽudi Rajzing Rajnke, američka ambasadorka u Crnoj Gori apostrofirajući da Izveštaj dolazi „u pravom trenutku“ i da pokreće važna pitanja zbog čega Crna Gora nazaduje.

– Stavljajući po strani pitanja objektivnosti ili pristrasnosti u vezi sa tim izveštajem, činjenica je da ankete pokazuju da skoro 90% građana Crne Gore veruje da je korupcija široko rasprostranjena i da, što je zabrinjavajuće, 60% građana veruje da je korupciju nemoguće iskoreniti – istakla je američka ambasadorka za podgoričke Vijesti.

Najznačajniju podršku režimu Mila Đukanovića pruža Republika Hrvatska. Nedavna poseta ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordana Grlić Radmana bila je svojevrsni čin podrške režimu, gde je izraženo zadovoljstvo statusom hrvatske nacionalne manjine u ovoj zemlji.

I dok Hrvatska, predsedavajuća EU, zdušno podržava formiranje zasebnog trećeg entiteta u BiH, Tonino Picula kao izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru „zatvara oči“ pred očiglednim zloupotrebama crnogorskog režima i Crne Gore i Hrvatske, koji su sponzore pronašli u Kini, ali i Rusiji.

Upravo ove dve države pokušavaju da svoje netransparentne veze sa Pekingom, ali i sa Moskvom prikažu i opravdaju, kao „dobre poslovne poteze“.

Analitičari smatraju, da je prema izveštajima EU, Stejt departmenta, Fridom hausa i najznačajnijih zvaničnika iz EU režim Mila Đukanovića osuđen na propast, jer je kao antidemokratski režim došao u ozbiljnu konfrontaciju sa najmoćnijim zapadnim državama, dok u pozadini skriveno šuruje sa Kinom i Rusijom. Zbog toga će biti neizbežno posredovanje međunarodne zajednice, kako bi se rešio unutrašnji konflikt u Crnoj Gori, koji može ozbiljno ugroziti mir i stabilnost celog regiona.

Navedeni izveštaji, stavovi, kritike, upozorenja i političko-diplomatske aktivnosti vodećih država pokazuju da se sve više steže obruč oko Mila Đukanovića i približava kraj njegovog režima, zaključuje IFIMES u analizi.

vesti-online. com

Check Also

Zašto su Francuska, Poljska i Rumunija izabrane za rat, sa Rusijom?

Izjave predsednika Makrona o mogućnosti slanja francuskih trupa u Ukrajinu ruska džingoistička javnost doživljava prilično …