Kakav će biti posle izbora kada nas sada ovo ubeđuje? – “Samo manji deo Rezolucije 1244. ide Srbiji u prilog”

Predsednik Srbije pred same izbore priča čudne stvari, kao da se preporučuje stranim centrima moći i u zavijenoj formi ubeđuje javnost da se treba odreći Rezolucije 1244 jer ništa u njemu ne valja za Srbijua ta Rezolucija je poslednja brana Kosova u Srbiji.

Šta će tek Aleksandar Vučić pričati posle izbora kada sada tako priča, može se samo zamisliti.

Samo manji deo Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija ide Srbiji u prilog, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Govoreći o razgovorima Beograda i Prištine, Vučić je naveo da je u njima albanska strana insistirala na Rezoluciji 1244.

„U Srbiji niko nije čitao Rezoluciju 1244. Mi čitamo samo dve rečenice koje nama odgovaraju, a ne ove druge“, naveo je Vučić gostujući na TV „Pink“.

Kako je objasnio, u Rezoluciji 1244 UN postoji manji deo koji nama odgovara, a „te dve tačke su stavljene da bi se zadovoljili ruski interesi i da se ne bi reklo da je u pitanju potpuna srpska kapitulacija“.

„Suštinski je u toj Rezoluciji stavljeno mnogo elemenata koji će dovesti do pogroma Srba 2004. godine, pre svega, a zatim do potpune samoproglašene nezavisnosti 2008. godine“, rekao je Vučić.

Objasnio je da se Srbija preambulom Rezolucije 1244 obavezala da će Kosovo biti predmet Haškog tribunala i dodao da je ponosan što nikoga nije izručio tom Tribunalu.

„U članu 11. Rezolucije govori se o najsnažnijoj reafirmaciji sporazuma iz Rambujea, koji govori o sprovođenju referenduma o statusu Kosova. U članu 2. se govori isključivo o represiji snaga SRJ, nema toga da se govori o represiji OVK. U članovima 10. i 11. umesto naših organa vlasti uspostavlja se međunarodno prisustvo, plus privremeni prištinski organi vlasti“, naveo je neke od nepovoljnih strana Rezolucije 1244 po Srbiju.

„Umesto da se tome suprotstavimo na mudar način, pravimo strašne greške 2009, 2010. i 2011. godine, a najstrašnija je ona sa Međunarodnim sudom pravde“, rekao je Vučić, misleći na zahtev Srbije tom sudu da se odredi da li je samoproglašena nezavisnost Kosova nezakonita.

„Danas imate 93,94 odsto Albanaca na Kosovu i u tim uslovima mislim da se dobro borimo i da ćemo da se držimo dela Rezolucije 1244 koji govore o našem integritetu“, rekao je Vučić.

Rekao je kako očekuje pritiske po pitanju Kosova i Metohije, ali da misli kako „postoje značajna neslaganja unutar zapadne Alijanse po pitanju Kosova, ne suštinska neslaganja, već ko će voditi igru“.

Dodao je da to nije laka pozicija za Srbiju.

„Ne možemo da odbijamo lako najveću silu sveta (SAD), a kako da odbijete EU kada se nalazite na evropskom putu? Ne mogu da budem neodgovoran kao Tači i da kažem ’mi nećemo da se odazovemo pozivu Lajčaka, Makrona ili Merkelove‘… Kako to da kažem? To je nemoguće“, rekao je Vučić.

On je dodao da Nemačka, koja je najsnažniji faktor u Evropi kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja, neće promeniti svoj stav po tom pitanju, koji je suprotan stavu Beograda, ali da to ne znači da on ne ceni delo i ličnost nemačke kancelarke Angele Merkel. On je naveo da ne može da govori o tome da li je Nemačka podržavala prištinske takse na robu iz centralne Srbije, ali je dodao da je potpuno jasno da „sve što mi mislimo o Kosovu, u Nemačkoj misle suprotno“.

„Jedino zbog čega ne mogu da spavam je Kosovo i Metohija i narodu hoću da kažem da ću se boriti jednako snažno, a možda još i snažnije“, poručio je Vučić.

Check Also

Da li je era podmornica završena?

Tradicionalne podmornice nisu mnogo stare, piše The National Interest. Kako tehnologija napreduje, preti im ista …