Vukadinović: Sergej je svojim retardiranim ponašanjem u “Utisku nedelje” više pomogao bojkotu nego svi ostali

Stvar sa bojkotom i neizlaskom na izbore 21. juna, posle mučne ali poučne emisije – ‘Utiska nedelje’, čini se, stoji mnogo bolje negoli pre te emisije.

Nažalost, bojim se da je taj dodatni impuls neizlasku na izbore manje posledica mojih argumenata, a više ukupne mučne atmosfere koja je vladala u emisiji, pri čemu moram priznati apsolutno dominira doprinos Sergeja Trifunovića.

On je svojim nastupom i agitacijom za izbore više pomogao bojkotu negoli aktivnosti čitavog bojkotaškog dela opozicije. Nastupom, načinom govora, delovanja, gestikulacijama, glumom i porukama Trifunović je gostujući u ‘Utisku nedelje’ više učinio za stvar bojkota negoli dok je sam zastupao taj bojkot – kaže za Danas nezavisni poslanik i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović prenoseći svoje utiske nakon gostovanja u „Utisku nedelje“.

Vukadinović, koji se priklonio bojkot bloku, u nedelju je gostovao u emisiji Olje Bećković zajedno sa dvojicom učesnika Sergejom Trifunovićem i Sašom Radulovićem, čiji su pokreti PSG i DJB predali liste za parlament.

Đorđe Vukadinović je u emisiji rekao da će u parlament ući, odnosno cenzus preskočiti samo oni kojima to Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, dozvoli.

Za Danas je ocenio da je „emisija dosta dobro pokazala realnost našeg političkog života i opozicione scene – pokazala je da se način  komunikacije i vladanja, koju je inaugurisao Aleksandar Vučić i njegova vlast,  proširio na javni prostor, kontaminirajući i dobar deo opozicione scene“.

„Mislim da sam svojim nastupom spasao obraz i čast opozicije, a spasao sam i jednu čašu da ne bude slomljena, u trenutku kada se Sergej razmahao“, dodaje Vukadinović.

U emisiji se inače povela diskusija da li je tačno da je jedini način da stranke skupe 10.000 potpisa potrebnih za učestvovanje na izborima da im pomogne Aleksandar Vučić.

Radulović je rekao da je DJB jedini koji je samostalno skupio potpise, a da je svima ostalima u tome pomogla vlast, na šta je Trifunović burno reagovao. Na pitanje gde je skupljao potpise, Trifunović je odgovorio: „Na ulici, hoćete da vam pokažem snimke. U Kosovskoj 8, Zelenom vencu 2…“

Radulović je zatim upitao gde je najviše skupio potpisa i na kojoj opštini, ali Trifunović nije znao da mu odgovori. Lider PSG je zatim optužio Radulovića da je poslao svoje ljude u RIK da proveravaju njihove potpise.

„Šta ste pronašli tamo“, upitao je Trifunović, ponovivši da je potpise lično skupljao na ulici i odbacio optužbe da je to za njih „radio Aleksandar Vučić“.

Pošto Trifunović nije znao da odgovori na kojoj opštini je PSG skupio najviše potpisa, Radulović je naveo:

„Najviše potpisa skupili ste na Novom Beogradu i to 5.002 potpisa, na svaka dva minuta za osam dana vam je dat potpis, a na toj opštini i ne idete na izbore.“

Zatim, nastavio je da nabraja Radulović, „na Čukarici ste skupili 1.200, a ne izlazite na izbore na Čukarici, preko 1.000 u Novom Sadu a ne izlazite tamo na izbore, u Šidu preko 500 potpisa“.

„To je gnusna podmetačina i laž“, rekao je Trifunović, dodajući da on nije proveravao Radulovića u RIK-u kao on njega.

„Vidim da se Dosta je bilo dosta bavi drugim ljudima“, dodao je Trifunović.

Radulović tvrdi da je „vlast prikupljala potpise svima osim Dosta je bilo, napominjujući da će to i dokazati.

„Ja imam tačno za svaki dan i lokaciju gde smo prikupili potpise oko 100-120 na dan“, rekao je lider DJB.

Trifunović mu je na to odgovorio da to možda on može da skupi 100 potpisa na dan, ali da on, kako je rekao, „prebacuje normu“ i naveo da je „na Zelenom vencu sa Srbijankom Turajlić skupio 280 potpisa“.

Na pitanje Olje Bećković zašto se DJB bavi PSG-om a ne vlašću, Radulović je odgovorio da se bavi čitavim sistemom prikupljanja potpisa, odnosno time kako pojedine stranke dođu do njih.

„Ako ne prikupite potpise samostalno, nego vam Zavetnici za dva dana prikupe preko 10.000 potpisa, pa vam Šapićev Spas na Vračaru prikupi potpise, građani zaslužuju to da znaju“, rekao je Radulović.

Nakon rasprave kada je Bećković najavila reklame, produkcija je slučajno ostavila uključen zvuk iz studija pa se čulo kako Trifunović vređa Radulovića.

„Vi ste lažovčina ozbiljnih razmera“, rekao je Trifunović, na šta mu je Radulović rekao: „Sram vas bilo.“

Većina stranaka koja učestvuju na izborima, kao ni Republička izborna komisija nisu juče komentarisali tvrdnje Saše Radulovića.

RIK nije do zaključenja lista odgovorila na upit agencije Beta.

Ujedinjena demokratska Srbija i Narodni blok u odgovoru agenciji Beta tvrde da su sami prikupljali potpise širom Srbije, dok PSG, Nova stranka, DJB, Pokret Metla 2020 i SNS nisu odgovorili na pitanje kako su oni prikupili potpise, odnosno da li je bilo te vrste „saradnje“ između vlasti i opozicije. Boško Obradović, lider Dveri i jedan od predstavnika SZS i bojkot bloka, takođe je odbio u Nišu da komentariše to skupljanje potpisa.

Poziv bojkotašima da budu kontrolori

Pokret Jedan od pet miliona, koji učestvuje na izborima, pozvao je juče političke organizacije koje bojkotuju predstojeće izbore da budu deo aktivne kontrole izbora tako što će predložiti svoje ljude za prošireni sastav biračkih odbora.

Vukadinović: U Parlament će ući samo onaj kome to Vučić dopusti

Pored Trifunovića i Radulovića u “Utisku nedelje” gost je bio i Đorđe Vukadinović urednik “Nove srpske političke misli” i samostalni poslanik u Skupštini Srbije koji je rekao da je bojkot opasno oruđe, sa kojim treba oprezno baratati, ali trenutno nema „druge i časnije opcije”.

“Navodio sam slabe tačke bojkota, koje sada neki ovde pominju i otkrivaju”, istakao je Vukadinović, dodajući da je izlazak na izbore pod ovakvim uslovima stvar lične procene i osećaja, ali da za njega predstvalja “političko i lično poniženje”.

Prema njegovim rečima, u parlament će ući “samo ko Vučiću treba”, a strankama i pokretima koji će učestvovati na izborima, “iako možda neki od njih imaju najbolje namere, raduje se samo Vučić”.

“Vučić ne želi da bude sam i radio je sve da namami koliko-toliko kredibilne učesnike. Da li mu je cilj da prođu svi – nisam siguran, ali je očigledno da ne želi da ostane sam sa Ivicom Dačićem”, rekao je Vukadinović.

On je Trifunoviću i Raduloviću zamerio to što se ako već na izbore izlazze, nisu udružili sa drugima i sebi sličnima, nego ovako zavise od Vučićeve procene i dobre volje.

Vukadinović je dodao da je bojkot parlamenta sadašnjih članica Saveza za Srbiju bio „greška“, ali da je bojkot izbora trenutno „najbolja opcija“, s obzirom da se svi složili da su izborni uslovi „šest puta gori nego što su bili“.

“Bojkot je loša opcija, ali trenutno nema bolje opcije. To je očajnički potez… Ja nisam nikakav Če Gevara, nisam revolucionar, smatram da više mogu da uradim u parlamentu, ali da trčim trku da bih ušao u nešto što će u najboljem slučaju izgledati kao prethodne četiri godine, neka hvala”, rekao je Vukadinović.

On je ocenio da je pretnja bojkotom davala rezultate dok je bila kredibilna, odnosno da je mogla da da više rezultata da je opozicija istrajala u bojkotu.

“Vučić je pristao na ustupke, doveo evroparlamentarce… Imam utisak da bi možda bio spreman čak i da odloži izbore da je opozicija ostala čvrsta i strajala u bojkotu.”, naveo je Vukadinović.

Dodao je i da su na održavanju izbora što pre, prevashodno insistirale Sjedinjene Američke Države, čiji je ambasador prvi pomenuo 21. jun kao datum kada bi izbori trebalo da budu održani, i zaključio da je to očigledno zbog KiM, odnosno da bi se što pre mogao nastaviti pritisak za sklapanje sporazuma sa Prištinom.

“Zato me čudi što su toliki ‘suverenisti’ pohrlili da izađu na izbore na koje pozivaju SAD i EU”, zaključio je Vukadinović.

Đorđe Vukadinović je zamerio Trifunoviću što govori o priznanju “nezavisnosti Kosova”, a Saši Raduloviću to što stalno kritikuje samo Nemačku, a zaobilazi SAD.

(Nova.rs, N1, Beta, NSPM)

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …