Kina sprema digitalni juan koji će zbrisati Bitkoin i oboriti dolar

U Americi su sa zakašnjenjem shvatili – ali su shvatili – da Kina priprema monetarnu tehnologiju koja će postati ubica za Bitcoin i prva realna i ozbiljna pretnja dolaru.

Od kineske konkurencije glavnoj svetskoj kripto valuti zaziru samo oni koji u nju ulažu. A udar na dolar kao na glavnu valutu svetske trgovine – već se pretvara u problem nacionalne bezbednosti SAD. I direktna pretnja geopolitičkim interesima Vašingtona koji se plaši da će ostati bez mogućnosti da uvodi sankcije drugim zemljama i da špijunira i protivnike i prijatelje.

Pekinški stratezi su, naime, našli način da kombinuju naizgled potpuno suprotne stvari: jedan od drevnih vidova novca sa visokim tehnologijama.

Centralna banka Kine (Narodna banka Kine) odlučila je da se odrekne `novčanica` – u stvari, „kovanica“ – i da ih zameni kripto-valutom drugog tipa, a da istovremeno odveže promet novca od bankarskog sistema, čvrsto ga vezujući za direktnu državnu kontrolu.

Zabrinuti eksperti američke agencije Bloomberg ovako su opisali i procenili kineski finansijski hibrid:

„Većinu novca koji se elektronskim putem razmenjuje čine zajmovi i zaduženja na računima kod različitih banaka. Kineski digitalni keš (tj. takozvani digitalni juan Centralne banke) dizajniran je da bude elektronska verzija novčanice. Ili kovanice. Jednostavno: da živi u digitalnom novčaniku na pametnom telefonu, a ne u fizičkom novčaniku. Stabilnost digitalnog juana obezbediće država. Taj virtuelni novac će biti brži u opticaju i lakši za upotrebu od papirog novca, a kineskim vlastima će omogućiti stepen kontrole koji se ne može imati nad fizičkim novcem“.

Kina pravi korak u budućnost, spasavajući se od više problema odjednom.

Na primer, neće morati da strahuje za svoj bankarski sektor kad bude po udarom američkih sankcija, a ni za svoj platni sistem jer će biti zasnovan na „digitalnoj novčanici“ pa neće zavisiti od finansijskog stanja banaka, njihovog kreditnog potencijala i interakcije među sobom.

Stabilnost finansijskog sistema Kine biće znatno povećana. Jer, nijedan menadžer banke neće moći da ukrade novac, da ga povuče ili plasira u formi problematičnog kredita.

Država će imati potpuni uvid u sva plaćanja. Gotovo u realnom vremenu.

Američki naučnici – Aditi Kumar i Erik Rozenbah sa Harvarda – već `kukaju` da će kineski digitalni novac omogućiti Iranu i drugim zemljama da lakše izbegnu američke sankcije ili prenesu novac, a da ih Vlada SAD ne otkrije, jer će zaobilaziti sistem međunarodnih plaćanja baziran na dolarima.

Check Also

“Black Market”: Starlink terminali pali u pogrešne ruke! – Bloomberg

Efikasnost Starlink-a kao komunikacionog alata čini satelitski internet metom za rastuću trgovinu, na crnom tržištu …