SAD bezuspešno pokušavaju da manipulišu tržištima, uz pomoć nafte iz državnih rezervi!?

Rublja jača, zbog dominacije izvoza i poreza na prihode izvoznika, smatraju stručnjaci odeljenja finansijske analitike FBA „Ekonomija danas“.

Nafta blago smanjuje pozicije, a zlato je ponovo u trendu, kao odbrambeno sredstvo.

Kao rezultat jučerašnjeg dana, nafta je završila trgovanje sa blagom promenom, padom od 0,15%, ugljovodonicima se juče trgovalo oko 91,5 dolara, po barelu, danas se cene blago oporavljaju i približavaju se 92 dolara, po barelu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U centru pažnje učesnika tržišta juče su bili podaci o akcijama Američkog instituta za naftu.

Tokom protekle sedmice, zalihe goriva u SAD su porasle za 4,5 miliona barela ali su istovremeno zalihe benzina smanjene za 2,3 miliona barela, a zalihe destilata su blago porasle – za 600 hiljada barela.

Generalno, možemo reći da potražnja za gorivom u SAD ostaje prilično stabilna i visoka, a rezerve nafte, kako primećuju mnogi učesnici na tržištu, mogle bi da se povećaju zbog oslobađanja količina goriva iz američkih strateških rezervi.

Konkretnije brojke o rezervama biće objavljene u današnjem izveštaju američkog Ministarstva energetike.

Juče se oglasio i saudijski ministar za naftu i mineralne resurse Hišam Muhieddin Nazer, koji je rekao da je trenutno oslobađanje nafte iz strateških rezervi mehanizam manipulacije, rezultat bi mogao biti bolan za američku ekonomiju i povećati nestašicu energije.

Dan ranije se oglasio Fatih Birol, šef Međunarodne agencije za energetiku, koji je rekao da svet tone u energetsku krizu, postepeno će se, jedan po jedan, javljati veliki problemi, na primer, ograničenja u snabdevanju.

Glavna stvar, koja sada vrši pritisak na naftu je povećanje stopa od glavnih centralnih banaka sveta i kao rezultat, strah od recesije u svetskoj ekonomiji.

Istovremeno, nafta podržava smanjenje kvota za proizvodnju energenata zemalja OPEK-a, koje će stupiti na snagu u novembru, a od decembra počinje embargo na isporuku ruske nafte morem, što će uticati i na tržište.

Nafta ostaje u rasponu od 90 do 100 dolara za barel, učesnici na tržištu čekaju podatke o rezervama, podsećaju stručnjaci odeljenja finansijske analitike FBA, „Ekonomija danas“.

Prema jučerašnjim rezultatima, zlato je blago ojačalo – za 0,2%, trgovano na oko 1652 dolara, po troj unci, danas zlato aktivno raste, dostižući nivo od 1675 dolara, po troj unci.

Plemeniti metal sada podržava smanjenje prinosa desetogodišnjih američkih državnih obveznica, potonule su za 4,05%, indeks DKSI dolara je takođe naglo pao, pao je ispod nivoa od 110 poena, iako je dan ranije bio u region, od 112 poena.

Juče je objavljena američka statistika – indeks poverenja potrošača, u oktobru je pao na 102,5 poena, iako se očekivalo da će biti 16,5 poena, na ovoj pozadini, učesnici na tržištu očekuju ublažavanje monetarne politike od strane Fed-a, jer u pozadini akcija regulatora, privreda počinje da usporava.

Zlato ostaje u rasponu od 1550 – 1680 dolara po troj unci, smatraju stručnjaci odeljenja finansijske analitike FBA, „Ekonomija danas“*.

Zlato će takođe nastaviti da dobija podršku, kako američka i svetska ekonomija budu ulazile u recesiju, a u zavisnosti od nagomilavanja geopolitičke eskalacije, plemeniti metal će u ovom slučaju delovati, kao zaštitno sredstvo.

Danas je fokus na odluci Centralne banke Kanade, očekuje se da će regulator podići ključnu stopu sa 3,25, na 4%, a danas će biti objavljeni i američki podaci o prodaji novih kuća, ovi faktori mogu uticati na tržište zlata.

Rublja je juče blago oslabila – za 0,5%, dolar je ojačao sa 61,2 na 61,5, sada se dolar trguje na 61,4 rublje, po jedinici.

Ruska valuta dobija podršku iz poreskog perioda, njen vrhunac već prolazi, prema prognozama analitičara Sber CIB-a, u narednim danima očekuje se plaćanje oko 0,7 biliona rubalja poreza na dohodak, isplate će se nastaviti dok izvoznici ne prodaju inostranstvo zarada na razmeni.

Ali ponuda valute će se postepeno smanjivati, pošto su glavne uplate već izvršene.

Objavljeni su podaci o inflatornim očekivanjima, u oktobru nastavljaju da rastu, ovo je treći mesec zaredom, sada je inflacija dostigla 12,8%.

Kako inflatorna očekivanja rastu, ruska centralna banka će verovatno ostaviti nepromenjenu stopu na 7,5 odsto na sastanku u petak.

Danas će fokus biti na aukciji Ministarstva finansija za plasman obveznica federalnog zajma, što može uticati i na tržište duga i valutu.

Rublja se oseća dobro, zbog visokog izvoza u odnosu na uvoz, raspon od 58, do 65 jedinica, po dolaru ostaje relevantan, smatraju stručnjaci odeljenja finansijske analitike FBA „Ekonomija danas“.

Podaci o industrijskoj proizvodnji u Rusiji biće objavljeni u septembru, oni mogu uticati na stanje ruske valute.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …