STOLTENBERG: Kina je postala sila, ugrožava nas, to moramo rešiti

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Zapad „ne može zanemariti“ ni vojni ni ekonomski uspon Kine i priznao da se svet „suočava sa promenom globalne ravnoteže snaga“.

U razgovoru za Bi-Bi-Si Radio u sredu, Stoltenberg je rekao da se Peking približava Zapadu na više načina: kroz sajber-prostor, telekomunikacije, kritičnu infrastrukturu i istraživanje Arktika.

– Ne možemo zanemariti posledice uspona Kine. Kina će uskoro imati najveću ekonomiju na svetu. Oni već imaju drugi najveći budžet za odbranu – upozorio je.

Šef zapadne vojne alijanse takođe je rekao da je važno da Britanija preispita ulogu kineskog tehnološkog giganta Huavej u svojoj mreži 5G kako bi garantovala njegovu sigurnost. Kazao je da veruje da će vlada Velike Britanije dizajnirati svoju 5G mrežu na način koji će osigurati da one ostanu zaštićene i „sigurne“.

Britanski premijer Boris Džonson oštro je kritikovan zbog odluke da se dozvoli Huaveju da pomogne izgradnju britanske mreže 5G.

Upitana za komentare Stoltenberga, portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Hua Čuning rekla je da Kina ne predstavlja pretnju ni za jednu zemlju i da se nada da NATO može da vidi njen razvoj „racionalno“, preneo je Rojters.

Stoltenberg je primetio da Peking ulaže „mnogo“ u moderne vojne kapacitete i dodao je 80 brodova u svoju mornaricu u poslednjih pet godina, što je jednako ukupnom broju brodova koji pripadaju britanskoj Kraljevskoj mornarici.

– Kina postaje sve važnija i veća vojna sila i to moramo rešiti – rekao je, dodajući da NATO mora osigurati da ostane „jaka sila u budućnosti“, jer se suočava sa „promenom globalne ravnoteže snaga.“

Check Also

Poljski general: Zapad ne poznaje Rusiju i zato gubi u Ukrajini

Političari i vojska na Zapadu, ne poznaju Rusiju, pa su slabi na bojnom polju. Ovo …