SRBIJA LIDER U REGIONU! Minimalac u Hrvatskoj kao prosečna plata u Srbiji

Građani naše zemlje u poslednjih mesec dana svakodnevno slušaju od Aleksandra Vučića da će Srbija po privrednom rastu sigurno biti najbolja u Evropi i među prvima u svetu, ali i da će plata narednih godina porasti na 900 evra!

Međutim, predsednik nikako da objasni kako je to moguće, jer ako se poredimo samo sa Hrvatskom, ne možemo da zanemarimo činjenicu da je u njoj minimalac kao u Srbiji prosečna plata – oko 500 evra?

Kada slušamo predsednika Vučića imamo osećaj kao da živimo u nekoj paralelnoj stvarnosti, jer, sa jedne strane nas on ubeđuje da je u Srbiji najlagodniji život, da imamo višak novca, da će nam privredni rast biti najbolji u Evropi, dok se sa druge strane suočavamo sa malim platama, mnogobrojnim otkazima, naročito u vreme korone, ali i surovom statistikom da se za 100 evra Vladine pomoći prijavilo više od četiri miliona građana Srbije.

– Imam lepe vesti za građane Srbije. Apsolutno sam siguran da ćemo po stopi privrednog rasta ove godine biti prva zemlja na celom evropskom kontinentu. Prošle godine smo bili među prvih pet, a ove ćemo biti prvi. Čak ni u drugom kvartalu, kada u aprilu ništa nije radilo, možda nećemo imati negativan rast, a procenjivali smo minus od šest, sedam odsto. Možda bude samo mali minus, a u maju i junu će već sve raditi – rekao je Vučić početkom maja na konferenciji za štampu sa kineskom ambasadorkom Čen Bo.

Međutim, iako ekonomski stručnjaci Vučića svakodnevno demantuju, predsednik uprkos tome priča svoju priču. A činjenica da je u Srbiji prosečna plata kao u Hrvatskoj minimalac nije prošla nezapaženo na Tviteru.

Naime, u Srbiji je prosečna plata za mart iznosila 59 681 dinar, što je oko 500 evra, dok je trenutno minimalac u Hrvatskoj (bruto) oko 500 evra.

Međutim, Evropska komisija pre dva dana dala je predlog i sugestiju da on ne sme biti ispod 585 evra, što će, ukoliko se uskoro realizuje, biti više od prosečne srpske plate.

– Nema tog Boga koji može da zna kako će izgledati privredni rast Srbije u ovoj godini. Mi ne znamo koliko će trajati ova epidemija, drugo, još manje znamo kakve štete će ona produkovati. Prerano je za takve prognoze, suviše malo elemenata koji su poznati, a previše elemenata koji su nepoznati. Ne znamo kakvi će efekti proisteći iz ovog epidemijskog poremećaja – objasnio je za naš portal LJubomir Madžar.

(direktno.rs)

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …