Vojska SAD na ivici besa: Imamo dokaze da ruski avioni izvode napade i u Libiji

Komanda američkih vojnih snaga za Afriku (AFRIKOM) objavila je satelitske fotografije na kojima se vidi da je Rusija postavila radare za rano upozorenje “P-18 Terek” u vazdušnu bazu Al-DŽufra u Libiji.

Takođe, na satelitskim fotografijama se mogu videti ruske letelice, koje poleću iz ove vazdušne baze.

AFRIKOM je ranije objavio da je Rusija isporučila u Libiju avione MiG-29 i Su-27.

Ovaj put Komanda američkih vojnih snaga za Afriku iznosi nove dokaze, koji pokazuju da su ruski avioni učestvovali u operacijama u Libiji.

Iz AFRIKOM-a tvrde da se na prvoj satelitskoj fotografiji može videti da su ruski radari za rano upozorenje “P-18 Terek” raspoređeni u vazdušnoj bazi Al-DŽufra.

AFRIKOM podseća da Rusija uglavnom postavlja ove radare u zemljama u kojima je uključena u operacije.

Na drugoj satelitskoj fotografiji prikazani su ruski avioni dok poleću iz vazdušne baze Al-DŽufra, a iz AFRIKOM-a tvrde da su utvrdili da su ruski avioni MiG-29 leteli u područja u blizini grada Sirta u Libiji.

“Slanje ruskih aviona u Libiju promenilo je tok trenutnog sukoba i povećalo potencijalne rizike za Libijce, posebno za civile”, navodi se u saopštenju AFRIKOM-a.

General Bradford Gering, komandant za operacije u AFRIKOM-u, upozorio je NATO na rizik i opasnost od Rusije.

“Rusija pokušava da uspostavi sopstveno uporište na Južnom krilu NATO-a, a to radi čak dovodeći u opasnost i živote nevinih Libijaca”, kazao je Gering.

Dodao je kako postoji opravdana bojazan da Rusija u ovim avionima koje šalje u Libiju angažuje uglavnom neiskusne plaćenike.

“Ako je ovo zaista istina i ako oni izvode bombaške napade, životi nevinih Libijaca su u opasnosti”, zaključio je američki vojni zapovednik.

(Agencije)

Check Also

Prekršio sve što postoji na svetu pa se poziva na ustav

Demokratska partija socijalista podsetile je da se vladika Danilo odrekao verske titiule i od Crne …