Vojska SAD na ivici besa: Imamo dokaze da ruski avioni izvode napade i u Libiji

Komanda američkih vojnih snaga za Afriku (AFRIKOM) objavila je satelitske fotografije na kojima se vidi da je Rusija postavila radare za rano upozorenje “P-18 Terek” u vazdušnu bazu Al-DŽufra u Libiji.

Takođe, na satelitskim fotografijama se mogu videti ruske letelice, koje poleću iz ove vazdušne baze.

AFRIKOM je ranije objavio da je Rusija isporučila u Libiju avione MiG-29 i Su-27.

Ovaj put Komanda američkih vojnih snaga za Afriku iznosi nove dokaze, koji pokazuju da su ruski avioni učestvovali u operacijama u Libiji.

Iz AFRIKOM-a tvrde da se na prvoj satelitskoj fotografiji može videti da su ruski radari za rano upozorenje “P-18 Terek” raspoređeni u vazdušnoj bazi Al-DŽufra.

AFRIKOM podseća da Rusija uglavnom postavlja ove radare u zemljama u kojima je uključena u operacije.

Na drugoj satelitskoj fotografiji prikazani su ruski avioni dok poleću iz vazdušne baze Al-DŽufra, a iz AFRIKOM-a tvrde da su utvrdili da su ruski avioni MiG-29 leteli u područja u blizini grada Sirta u Libiji.

“Slanje ruskih aviona u Libiju promenilo je tok trenutnog sukoba i povećalo potencijalne rizike za Libijce, posebno za civile”, navodi se u saopštenju AFRIKOM-a.

General Bradford Gering, komandant za operacije u AFRIKOM-u, upozorio je NATO na rizik i opasnost od Rusije.

“Rusija pokušava da uspostavi sopstveno uporište na Južnom krilu NATO-a, a to radi čak dovodeći u opasnost i živote nevinih Libijaca”, kazao je Gering.

Dodao je kako postoji opravdana bojazan da Rusija u ovim avionima koje šalje u Libiju angažuje uglavnom neiskusne plaćenike.

“Ako je ovo zaista istina i ako oni izvode bombaške napade, životi nevinih Libijaca su u opasnosti”, zaključio je američki vojni zapovednik.

(Agencije)

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …