„Mere ne znače ništa, bez edukacije“: Razoružavanje Srbije nije dovoljno!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je “potpuno razoružavanje Srbije”.

Vlada je usvojila mere koje je on predložio, a koje se odnose na pooštravanje kazni, kao i uslova za posedovanje vatrenog oružja.

Vanredni profesor na sistemima obezbeđenja i zaštite Fakulteta bezbednosti Goran Mandić smatra da je evidentno da je neke mere trebalo doneti, ali da će vreme pokazati da li su one ispravne ili ne.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Suština je da same mere neće doneti ništa. Moramo da vidimo šta smo sve uradili, odnosno nismo uradili.

Postavlja se pitanje učešća u tome što se desilo, pa bih hteo da pitam da li su mediji odgovorni za to?

Pogledajte na šta nam se svela televizija bilo koja, vesti samo najgore moguće“, ukazao je Mandić u Novom danu TV N1, ističući važnost edukacije.

„Možemo li išta da uradimo bez edukacije? Prvo edukacije dece, zatim edukacije nastavnika.

Kako je moguće da signali upozorenja promaknu, postoji mnogo načina kako da se uoče signali i kome da se kažu, na koji način, sve je pitanje da se pokrene šira akcija.

Imamo resurse, znanje, mogućnost“, poručio je.

Advokat Rastko Petaković kazao je u Novom danu da je uveren da su neke od predloženih mera dobre i da će doneti neke rezultate, ali da nije siguran da je ovo najbolji trenutak za njihovo usvajanje.

„Bilo bi bolje dozvoliti nedelju dana žalosti, da se saberemo sa svim ovim što se desilo. Mnoge televizije je trebalo da sa daleko manje detalja posvećuju pažnju ubicama i daleko više pažnje posvete, onima koji su bili žrtve“, poručio je.

Podsetio je i da je Australija nakon masovnog ubistva 1996. uvela mere razoružavnaja, i da je čak 28 puta upućen poziv građanima da vrate oružje bez bilo kakvih sankcija.

Od tada, kako je naglasio, Australija nema probleme ovakvog tipa.

Petaković je ukazao i da Norveška, nakon što je eksremista Andres Brejvik u oružanom napadu ubio 77 ljudi 2012. godine, nije donosila oštre mere, vraćala smrtnu kaznu i sl.

„Ne možemo potpuno da se poredimo sa Norveškom ali istovremneo možemo da imamo ambiciju da budemo, kao Norveška.

Svi treba da imamo razumevanje prema tome da žrtve očekuju nekakve mere, mislim da je potrebno balasnirati te mere i naročito na način da ne dozvolimo kršenje ljudskih prava i odstupanje od evropskih standarda.

Norveška zadržala visoke evropske standarde, i standarde ljudskih prava i nemaju takve incidente“, podsetio je.

Mandić se osvrnuo i na školski sistem, ističući da su stvari postavljene tako da nastavnici nemaju autoritet, i da je „dete uvek u pravu, čak i kada nije u pravu“.

„Ako krenemo stihijski da radimo, ništa nećemo uraditi. nastavnici koji su edukovani mogu mnogo toga da urade (…) Ne može školski policajac da uradi sve.

Ako se ne uključe svi – đaci, nastavnici, roditelji – ništa nećemo uraditi.

Iza svih mera bezbednosti stoji čovek, ako čoveka ne naučite šta treba da radi, ništa ne važi“, rekao je.

Petaković je ocenio da je i država trenutno u afektu, i da strahuje da će neke mere biti donete, bez da se prethodno o njima razmislilo.

„Imam devojčicu, ćerku koja ima autizam…“

Petaković je ocenio i kako je prethodnih dana u javnosti bilo viška agende, a manjka empatije.

„Svako je koristio ove tragične događaje da zaštiti ili okrivi sistem, a problem je daleko dublji“, rekao je on i podsetio da je profesor FPN-a Dragan Simeunović masovno ubistvo kod Mladenovca požurio da okvalifikuje kao terorizam, a samo dan ranije je tvrdio kako dečak, koji je izvršio zločin u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ima autizam i kako je reč o ljudima bez emocije.

„Imam devojčicu, ćerku koja ima autizam i imam potrebu da kažem koliko su moji napori da moja ćerka na pravi način bude uključena u školu stvorili pozitivnu atmosferu.

Čini mi se da su problemi lakši kada su deca fokusirana na pozitivne različitosti, i prihvataju ih“, istakao je.

Podsetimo, K.K. (13), učenik sedmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ u sredu je ubio osmoro đaka te škole i školskog čuvara.

Samo dan nakon tragedije u vračarskoj osnovnoj školi, dogodilo se još jedno masovno ubistvo, kada je 21-godišnji U.B. usmrtio osam, a ranio 14 osoba u selima u okolini Madenovca.

N1

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …