NJUJORK TAJMS URNISAO VUČIĆA: Autokrata jedini na svetu održao neregularne izbore usred pandemije – FARSA OD IZBORA

Vučić je dominirao u kampanji putem medija koje kontroliše, osuđujući i ismejavajući svoje kritičare.

Niska izlaznost pokazuje da većina građana u Srbiji ne podržava Vučića i njegovu stranku i da se Srbija nalazi u dubokoj krizi koju je potrebno rešiti mirnim putem.

Autokratski predsednik pozvao je svoje pristalice da u velikom broju izađu na izbore, kako bi dobili jak mandat za međunarodne mirovne pregovore o budućnosti okupirane srpske pokrajine – piše NJujork tajms.

Kako ovaj ugledni američki list piše, izbori u nedelju bili su prvi nacionalni u Evropi, koji su održani tokom pandemije virusa. Glasanje, koje je bilo planirano za april, ali je odloženo zbog korone, održano je, iako Srbija broji na desetine novih slučajeva zaraze dnevno, pošto je u potpunosti olakšala vanredne mere.

Odziv među skoro 6,6 miliona glasača, koji su mogli da glasaju za 250-člani parlament i lokalne kancelarije u Srbiji, bio je manji nego na prethodnim izborima.

Dok srpski glasači u nedelju nisu birali predsednika, Vučić je dominirao u kampanji putem medija koje kontroliše, osuđujući i ismejavajući svoje kritičare. Odbacio je optužbe da je zloupotrebio svoje formalne moći predsednika dok je preuzeo vodeću ulogu u kampanji.

Navodeći nedostatak slobodnih i poštenih uslova za glasanje i opasnost za javno zdravlje, nekoliko glavnih opozicionih grupa bojkotovalo je glasanje. Ipak, nekoliko manjih stranaka odlučilo je da se kandiduje, rekavši da će bojkot ostaviti po strani već marginalizovanu opoziciju.

Grupa opozicionih stranaka koja je bojkotovala glasanje poručila je da niska izlaznost pokazuje da većina građana u Srbiji ne podržava Vučića i njegovu stranku i da se Srbija nalazi u dubokoj krizi koju je potrebno rešiti mirnim putem.

Politički analitičar, Florijan Biber je na svom Tviter profilu rekao da je Vučićeva partija pobedila Putinovu partiju – Ujedinjena Rusija.

– Evropska unija ne može da se pretvara da se “farsa izbora” nije dogodila u Srbiji – napisao je Biber.

Nadležni su na biračnim mestima obezbedili maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju. U Beogradu su ljudi uglavnom poštovali pravila socijalne distance i mnogi su nosili maske.

Vlasti su rekle da glasanje nije ništa rizičnije od odlaska u prodavnicu ili bilo koji drugi zatvoreni prostor, iako je Srbija u nedelju zvanično imala 91 novozaraženi slučaj koronavirusa i još jedan smrtni slučaj, čime se broj umrlih od pandemije popeo na 261.

Kako piše Njujork tajms, bivši ekstremni nacionalista, Vučić, kratko vreme je obavljao funkciju ministra u Vladi pokojnog Slobodana Miloševića tokom devedesetih godina na Balkanu.

Dok sada traži članstvo u EU, kritičari upozoravaju da su demokratske slobode urušene nakon što je on 2012. došao na vlast – dodaje se u tekstu i zaključuje:

Autokratski predsednik pozvao je svoje pristalice da u velikom broju izađu na izbore, kako bi dobili jak mandat za međunarodne mirovne pregovore o budućnosti okupirane srpske pokrajine.

U Vašingtonu će se održati samit između lažne države i Srbije, uz posredovanje SAD, a zvaničnici EU najavili su planove za ponovno kretanje pregovora posredstvom Brisela, piše na kraju teksta, između ostalog, Njujork tajms.

(Direktno, nytimes. com)

Check Also

Ekspert Blejz Meli: Ukrajina i Zapad se spremaju za neizvesnu budućnost

Kako se novembarski izbori u SAD približavaju, ukrajinska vlada i države članice NATO-a pripremaju se …