Ko je sve iza scene srušio potpis u Vašingtonu? Tači je eliminisan – Šta će biti sa Vučićem?

Nezadovoljni pregovorima koje Trampova administracija vodi iza leđa Evropske unije, zapadni globalisti su naložili Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu da podnese predlog optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ratne zločine.

Ovo je prvi odlučan udarac Trampovoj politici brzih pregovora na Balkanu. Tači je već otkazao put u Vašington gde je trebalo da potpiše sporazum sa Vučićem, najverovatnije ne konačni, ali sa jasnim namerama da konačni sporazum, koji bi sadržao prećutno priznanje Kosova i neki oblik “korekcije granice”, bude zaključen na jesen.

Ovo su za srpske nacionalne interese odlične vesti. Ostaje da se vidi čiji će uticaj u Hagu biti jači, globalista ili Trampa, koji je pretio da će uvesti sankcije protiv pojedinaca u Haškom tribunalu, jer su se spremale optužnice za američke ratne zločine u Avganistanu.

Pregovori u Vašingtonu će se ipak održati sa Hotijem sa kosovske strane, ali pitanje je da li će Trampova administracija shvatiti poruku globalista i prikočiti, ili će nastaviti punom brzinom da grabi ka konačnom rešenju. Događaji se ubrzavaju i atmosfera postaje vrlo napeta.

Za srpske nacionalne interese ovo je najbolji mogući razvoj događaja – Tramp i globalisti se bore za prevlast na Balkanu, a mi ne smemo da se privolimo nijednom carstvu, kupujemo vreme, čekamo.

Zabrinjava prazan parlament, jer je po svoj prilici Vučić, pod pritiskom Trampove administracije, dozvolio svim strankama koje je finansirao duže vreme i spremao ih da glume opoziciju da padnu ispod cenzusa. Koji je smisao finansirati SRS, UDS, sakupljati potpise za PSG, usput spuštati cenzus na 3%, ako niko od njih ne prođe u parlament?

Zašto bi Vučić hteo da mu parlament izgleda kao parlament Jugoslavije 1948. godine posle rasterivanja Narodnog fronta? Prazan parlament sigurno nije bio njegova ideja, a čija bi mogla da bude osim Trampove administracije koja sprema sporazum za konačno rešenje Kosova, a dvotrećinska većina u parlamentu, koju sada poseduje SNS, čini ratifikaciju takvog sporazuma mogućom.

Kvalifikovana dvotrećinska većina je takođe neophodna za ustavne promene koje bi iz tog sporazuma proizašle. U slučaju da su male stranke puštene da uđu u parlament, čak i one koje je sponzorisao SNS, situaciju bi bilo znatno teže kontrolisati. Nikada se ne zna kako će ko glasati kad je Kosovo u pitanju, dok je ovako sva odgovornost na Vučiću.

Međutim, ovaj potez globalista zaista ohrabruje, jer iako Tramp sprema sve uslove za potpisivanje sporazuma o podeli i priznanju Kosova na jesen, uključujući i praznu Skupštinu, postaje jasno da mejnstrim političari iz Evrope to neće dozvoliti. Nakon ovog pritiska na Tačija, treba očekivati i pritisak na Vučića, a možda čak i delegitimizaciju ovih sramnih izbora.

Posle ovog poteza sa Tačijem, otvaraju se razne mogućnosti, ali jedno je sigurno – globalisti neće sedeti skrštenih ruku i čekati da ih Tramp prevesla na Balkanu. Ruku na srce, već su se prilično načekali i to u tolikoj meri, da su već izgledali otpisano. Sva je prilika da se otpisani vraćaju u igru.

Na Vučića će verovatno uticati i snažnija pozicija Rusije po pitanju Trampovih pregovora, koju je izneo Sergej Lavrov pri poseti Beogradu 18. juna. Ministar spoljnih poslova Rusije je jasno stavio do znanja predsedniku Srbije da će Rusija prihvatiti samo ono rešenje koje je u skladu sa Rezolucijom 1244, a ona ne podrazumeva nikakvu pogodbu sa “korekcijom granica”.

Na kraju krajeva, treba imati na umu da je Nemačka ta koja drži sve karte kada je ekonomija Srbije u pitanju, i njen uticaj bi teško mogli da zamene i Trampove Sjedinjene Države i Kina zajedno. A ako su globalisti spremni da prete Tačiju procesom za ratne zločine u Hagu, čime će onda ucenjivati Srbiju u slučaju da zaista krene putem koji trasira Tramp, a koji za nas znači odricanje od naše duhovne kolevke?

Bolje večiti pregovori u Briselu, i samim tim zamrznuti konflikt (što odgovara i Rusiji i Srbiji), nego nasedanje na Trampovu nagodbu u zamenu za teritorijalne ustupke.

Autor: Aleksandar Đokić

Vlasnik teksta: Fejsbuk

Check Also

Kralj Bahreina i Putin – sudbina Bliskog Istoka postaje azijsko pitanje!

Kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Kalifa boravio je u zvaničnoj poseti Moskvi, prenosi Al …