NAJNOVIJA VEST: Lukašenko pokrenuo vojsku – Prebacuje specijalne jedinice na zapadnu granicu

Lider Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio je da se vazdušno-desantna brigada prebaci u grad Grodno, koji se nalazi u blizini granica Poljske i Litvanije, zbog napete situacije na zapadnim granicama, prenosi agencija Belta.

„Mene više zabrinjava situacija na teritoriji naših susednih država – Poljske i Litvanije. Tamo se, kako vam je poznato, održavaju vojne vežbe NATO snaga. Primećuje se eskalacija i povećanje oružanih komponenti na tim teritorijama. Naravno, ne možemo da to ne primetimo i da mirno gledamo. Kada sam jutros slušao izveštaj načelnika Generalštaba primetio sam da i naše vojnike brine isti problem. Zbog toga molim, s obzirom na napetu situaciju na zapadnim granicama, da se prebaci vazdušno-desantna brigada iz Vitebska u Grodno“, rekao je Lukašenko.

Beloruski lider danas je održao sastanak u Centru za stratešku kontrolu Ministarstva odbrane Belorusije. On je objasnio koji je trenutno njegov glavni cilj.

 

„U ovom trenutku nemam drugih ciljeva, osim da sačuvam nezavisnu i stabilnu državu“, rekao je Lukašenko.

On je dodao da u zemlji ima dovoljno resursa da bi se osigurala bezbednost Belorusije.

Strani analitičari međutim sumnjaju u istinitost ovih tvrdnji i smatraju da Lukašenko sprema vojsku u punu gotovost za upotrebu protiv demonstranata ukoliko bunt eskalira.

Jasno je da strane sile pokušavaju da naprave istu režiju kao u Ukrajini i silom dovedu drugu političku postavu.

U tu svrhu Lukašenko je uputio zvaničan poziv Rusiji da vojno interveniše u slučaju dejstva stranih plaćenika.

(Webtribune.rs)

Check Also

Desetine aerodroma, banaka i medija zatvoreno!

U petak, 19. jula, širom sveta je prijavljen globalni prekid u radu uređaja koji koriste …