Nemačka sprema odgovor ako SAD uvedu nove sankcije protiv “Severnog toka 2”

Nemačka priprema mere u slučaju da SAD uvedu nove sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“, saznaje agencija „Blumberg“ pozivajući se na neimenovane izvore iz vlasti.

Kako se navodi, reč je o planu nemačke kancelarke Angele Merkel, koja razmatra mogućnost da to bude koordinisana akcija celokupne Evropske unije.

„Blumberg“ podseća i na nedavni izveštaj Ministarstva za ekonomski razvoj Nemačke u kojem se navodi da bi nove američke sankcije mogle da pogode ne samo nemačke i evropske kompanije, već i državnu službu.

Početkom juna predložen je zakon o sankcijama protiv „Severnog toka 2“, a reč je o proširenju već postojećih ograničavajućih mera.

Nakon te najave oglasio se Bundestag, koji je pozvao da se uvedu recipročne mere protiv američkih senatora koji su izneli ovaj predlog.

Pored toga, jedna od recipročnih mera koja se mogla čuti u Berlinu bila je i da bi Nemačka mogla da uvede dažbine na uvoz američkog gasa u slučaju da se pritisci Vašingtona na realizaciju projekta izgradnje „Severnog toka 2“ nastave.

Check Also

The Telegraph: Američka vojska neće dugo izdržati u ratu dronova

Sjedinjene Države doživljavaju nedostatak municije za sisteme protivvazdušne odbrane, piše The Telegraph. Kopnene snage su …