Litvanski predsednik je predvideo reakciju Rusije na blokadu Kalinjingrada

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, u vezi sa rasplesanim skandalom oko delimične blokade Kalinjingradske oblasti, predviđa reakciju Rusije.

Po njegovom mišljenju, Moskva neće ići u oružani sukob.

Nauseda je siguran da Rusija u ovom slučaju, može da se ograniči na isključenje Litvanije iz regionalnog sistema snabdevanja električnom energijom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Spremni smo na neprijateljske akcije Rusije, kao što je isključenje iz sistema BRELL i drugo – rekao je šef Litvanije (citira Rojters).

Viljnus je 18. juna najavio zabranu kopnenog tranzita preko teritorije Litvanije u Kalinjingradsku oblast za određeni broj roba, uključujući metale, drvo, cement i druge proizvode, koji podležu antiruskim sankcijama.

Pored toga, Gitanas Nauseda je naglasio da je sasvim moguće proširiti ovu listu, kako se sankcije EU protiv Ruske Federacije pooštravaju.

U međuvremenu, zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova proglasila je neprihvatljivost takvih akcija litvanskih vlasti i obećala oštar odgovor Rusije.

Što se tiče mera reagovanja, one se razrađuju u interresornom formatu.

Neće biti diplomatski, već praktični – objasnila je Zaharova 22. juna na brifingu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …