KAKAV ŠOK ZA POLJSKU: Uložili milijarde u kanal kroz Baltik za odbranu od Rusa pa shvatili DA ĆE TO BITI RUSKO ORUŽJE

Bivši šef Akademije za nacionalnu odbranu u Poljskoj, general-major Boguslav Paček, zajedno sa Fondom za sigurnost i međunarodni razvoj SDirect24, pripremio je izveštaj u kome se procenjuju vojne perspektive kanala kroz Baltik.

U početku je izgradnja infrastrukturnog objekta smatrana isključivo ekonomskim projektom.

Kanal je trebalo da otvori put trgovačkim brodovima do poljskog grada Elblag, zaobilazeći ruske teritorijalne vode.

Međutim, ekonomski benefiti takve rute su nestali nakon što su troškovi radova na njenoj izgradnji porasli na dve milijarde zlota.

Tada su poljske vlasti odlučile da igraju na kartu nacionalne bezbednosti. Oni su opravdali potrebu izgradnje ovog kanala pretnjom koja navodno dolazi od Baltičke flote ruske mornarice.

Međutim, pojavile su se kritike na takav stav. Izveštaj general-majora Boguslava Pačeka i Fonda za bezbednost i međunarodni razvoj SDirect24 izneo je argumente u prilog činjenici da ovaj projekat ne donosi nikakve koristi Varšavi.

Ne samo da se nijedna jedinica poljske flote neće probiti kroz Baltik, već luka Elblong nije konstruisana da primi ratne brodove.

Ali to nije sve. Prema mišljenju stručnjaka, u slučaju neprijateljstava, kanal će igrati u korist Rusije, koja ima brodove koji lako mogu da prođu kroz njega.

Dakle, projekat Varšave s jedne strane nema nikakvu vrednost, samo troši novac iz poljskog budžeta i nanosi veliku štetu okolini. 

Borba.info

Check Also

Poljski general: Zapad ne poznaje Rusiju i zato gubi u Ukrajini

Političari i vojska na Zapadu, ne poznaju Rusiju, pa su slabi na bojnom polju. Ovo …