Ruski 5G ometa NATO avione!

Ovo nije komercijalna, već testna mreža, naglašava predstavnik kompanije Aleksej Merkutov.

Članice NATO-a Letonija i Estonija, kao i Finska (ova zemlja nije članica NATO-a ali su njeni vojni sistemi ujednačeni sa standardima saveza) protive se korišćenju ruskih operatera mobilnih baznih stanica 5G mreža, koje rade na 4,8- 4,99 GHz, u blizini Sankt Peterburga.

Prema saznanjima Vedomosti, to je postalo poznato iz tabele usklađenosti korišćenja frekvencijskog opsega koju je objavila Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU, pododsek UN -a koji koordinira interakciju učesnika na globalnom tržištu komunikacija).

Dobijanje saglasnosti za korišćenje komunikacionih objekata u pograničnim područjima propisano je međunarodnim propisima o radio -komunikacijama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Iz njega, posebno, proizlazi da je sa susednim državama, koje imaju avione opremljene komunikacionim objektima potrebno koordinirati korišćenje frekvencija 4,8-4,99 GHz za 5G mreže na udaljenosti do 300 km od njihovih vazdušnih granica i gore do 450 km u slučaju primorskih teritorija.

Testna zona 5G najbliža granicama EU, gde se planira upotreba opsega 4,8-4,99 GHz, je Kronštat.

Ovde je 2019. godine MTS najavio testnu zonu pete generacije.

Ovo nije komercijalna, već testna mreža, naglašava predstavnik kompanije Aleksej Merkutov.

Prema njegovim rečima, MTS se prijavio Glavnom centru za radio -frekvencije, koji ITU -u šalje aplikacije za usklađivanje frekvencija.

“Do sada nisu primljene naredbe o prekidu testiranja u MTS -u”, rekao je Merkutov za Vedomosti.

Relevantna odeljenja Letonije, Estonije i Finske nisu odgovorila na pitanja Vedomosti o razlozima odbijanja dozvole za korišćenje frekvencija.

Problemi sa korišćenjem frekvencija 4,8-4,99 GHz na teritorijama koje se graniče sa zemljama NATO-a ranije su predviđeni.

Zato što je poznato da ove domete zauzimaju sistemi vojne avijacije zemalja saveza, posebno sistemi prepoznavanja „prijatelj ili neprijatelj“.

Bazne stanice 4,8-4,99 GHz mogu im izazvati ozbiljne smetnje na udaljenostima, stotinama kilometara.

Odbijanje usklađivanja upotrebe frekvencija od strane Letonije, Estonije i Finske moglo bi postati presedan – tada će Rusija iste note primiti od Ukrajine i Turske, gde je vojska najavila planove da koristi frekvencije 4,8-4,99 GHz za vazduhoplovstvo.

Moguće je da će u budućnosti isto biti učinjeno u Gruziji i Azerbejdžanu, upozorava izvor Vedomosti, koji je upoznat sa situacijom.

U stvari, Rusija je dobrovoljno preuzela obavezu da koordinira korišćenje ovog opsega sa svim pograničnim zemljama, kaže Vadim Poskakukhin, šef projekata za upravljanje spektrom: „Do 2019, Rusija nije trebalo da koordinira svoje bazne stanice u ovom opsegu i mogla je da se graniči sa područjima pre – susedne zemlje bi mogle da ga blokiraju.

Ali želja da se na međunarodnoj sceni promoviše opseg 4,8-4,99 GHz i naglasi da će to biti glavni za Rusiju, dovela je do činjenice da radio-propisi označavaju bend, kako je predviđeno u brojnim zemljama, uključujući Rusiju, posebno za mobilnu komunikaciju.”…

Upotreba frekvencija na mobilnim mrežama u Rusiji je manje prioritet nego za vazduhoplovne komunikacije u susednim zemljama.

I one imaju svako pravo da se usprotive.

Domet koji zauzima NATO vojska nije optimalan za postavljanje 5G mreža – jeftinije je i efikasnije izgraditi ih na 3,4-3,8 GHz, više puta su ponovili učesnici na tržištu.

Na primer, GSMA je nedavno izračunala da bi izgradnja 5G mreža u opsegu od 3,4-3,8 GHz u Moskvi u okviru Moskovske obilaznice koštala svakog operatera 37,2 milijarde rubalja, a 4,8-4,99 GHz-54,4 milijarde rubalja, pošto ove frekvencije zahtevaju izgradnja više baznih stanica.

Ali 3,4-3,8 GHz zauzimaju sredstva komunikacije ruskih agencija za sprovođenje zakona, tako da u njoj nema mesta za ćelijske mreže – agencije za sprovođenje zakona su nekoliko puta odbile zahteve operatora da oslobode neke frekvencije.

Osoba upoznata sa menadžerima nekoliko mobilnih operatera tvrdi da frekvencije od 4,8-4,99 GHz nisu jedini problematični opseg sa stanovišta upotrebe u pograničnim područjima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na primer, Rusija je ostala gotovo jedina zemlja u Evropi, u kojoj televizijsko emitovanje radi na 700 MHz – susedne zemlje oslobađaju ovaj opseg za mobilnu komunikaciju.

Ovo takođe izaziva napetost u interakciji Rusije sa susednim zemljama u smislu koordinacije frekvencija.

Situacija sa koordinacijom dodeljivanja frekvencija od 4,8-4,9 GHz u pograničnoj zoni nije kritična, smatra Ministarstvo digitalne industrije:

„Prema prijavama pristiglim za usklađivanje upotrebe frekvencija, uprave za komunikacije stranih država ponekad objavljuju primedbe , obrazloženje nije navedeno.”

U ovim slučajevima, uprava za komunikacije komunicira sa odeljenjima koja su izrazila primedbe poštom i ako nema dogovora.

Borba.Info

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …