NEOČEKIVANI OBRT: Grenel najavljuje ostavku i povlačenje SAD iz pregovora Beograda i Prištine

Optužnica Specijalnog tužilaštva protiv predsednika okupirane srpske pokrajine Hašima Tačija za ratne zločine prouzrokovala je otkazivanje sastanka u Vašingtonu.

Datum novog sastanka biće određen vrlo brzo, međutim prepreke koje izazivaju odlaganja u povratku strana za pregovarački sto mogu rezultirati ostavkom Ričarda Grenela sa njegove dužnosti izaslanika za dijalog između Srbije i okupirane srpske pokrajine, prenosi Gazeta Ekspres.

Podseća se da je to Grenel najavio u januaru u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je rekao da će se ako se lažna država i Srbija ne budu kretali ka sporazumu, SAD povući.

– Kada govorimo o tome da li je to fer ili ne, nije do mene da kažem. Na meni je da dve strane dovedem za sto, a na stranama je da odluče. Strane moraju da mi kažu šta misle i šta žele. Ja težim boljoj budućnosti građana takozvanog Kosova i Srbije. Moramo učiniti sve da prevaziđemo ono što svi vide kao sukob. Ako se dve strane ne pomere i ne postignu sporazum, povući ćemo se – rekao je Grenel u januaru tokom posete Beogradu.

Isto upozorenje dao je Trampov izaslanik i u video razgovoru koji je imao sa albanskom zajednicom u SAD.

“Ambasador Grenel obavestio je učesnike razgovora da se sastao s predsednikom Trampom i obavestio ga o otkazivanju dijaloga zakazanog za 27. jun. Predsednik je Grenela još jednom ovlastio da pokuša da  nastavi proces, inače će verovatno biti ponovo postavljen na druge dužnosti”, rekao je Martin Vuljaj, koji je bio na razgovoru.

Takođe je rekao da je Grenel rekao da postoji hitnost i potreba da se na Kosovu reorganizuju i izraze svoju jasnu nameru sa zahtevom da se redefiniše još jedan datum dijaloga.

Trampov izaslanik uporno je insistirao da će sastanak u Vašingtonu biti ekonomske prirode i da će se Evropska unija baviti političkim pitanjima, ili onim što je opisala kao drugu fazu.

Nakon otkazivanja sastanka 27. juna, premijer Avdulah Hoti se iz Brisela vratio na Kosovo i najavio da će novi datum sastanka u Vašingtonu biti određen vrlo brzo.

Hoti je jasno stavio do znanja da će tamo putovati jer mu Ustav garantuje zastupanje u procesu dijaloga.

Očekuje da će datum samita u Parizu, koji će organizovati predsednik Francuske i Emanuel Makron i kancelarka Nemčke Angela Merkel biti uskoro objavljen, navodi se u tekstu.

(kosovo-online.com)

Check Also

London i Pariz se takmiče, ko može glasnije da vikne, “u pomoć Kijevu”!

Ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin rekao je da se Pariz i London takmiče, ko …