Intervju Boška Obradovića za ruske medije: “Vučić je ponizio Srbiju i Rusiju”

Lider srpskog pokreta „Dveri“ Boško Obradović govorio je za Komsomolsku pravdu, jednu od najtiražnijih novina u Rusiji, o kosovskom pitanju, Krimu i NATO-u.

Pre 21 godinu, sredinom juna 1999. godine, Rusija je nakon višegodišnjeg povlačenja sa svojih geopolitičkih pozicija, ponovo podsetila na sebe – u jeku rata NATO protiv Jugoslavije, naši padobranci su izveli neverovatan marš na Prištinu.

Danas se čini da su odnosi između Rusije i Srbije u usponu: 18. juna, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posetio je Beograd, a nedelju dana kasnije predsednik Srbije Aleksandar Vučić uzvratio je posetu Moskvi i prisustvovao Paradi pobede.

Ipak, mnogi na Balkanu veruju da odnosi zvaničnog Beograda i Rusije nisu dovoljno topli, a sa NATO-om su, naprotiv, preterano prijateljski. Paradoks?

Ovo je u intervjuu za kp.ru rekao lider opozicionog srpskog pokreta „Dveri“, poslanik Skupštine Srbije u periodu 2016-20, Boško Obradović.

«Postoji pravi patriotizam — Postoji i imaginarni»
Gospodine Obradoviću, u Rusiji će 1. jula biti održan referendum o izmenama Ustava, koji na primer, između ostalog učvršćuje tradicionalne vrednosti. Mišljenja o ovoj temi su različita, ali kažu: to se najbolje vidi spolja. Šta mislite o našoj ustavnoj reformi?

— Kao što smatram neprimerenim kada se drugi iz inostranstva mešaju u unutrašnja politička pitanja u Srbiji, tako bi bilo neprilično da i ja komentarišem unutrašnja pitanja u Ruskoj Federaciji. Ono što mogu da kažem, jer je veoma blisko politici Srpskog pokreta Dveri u Srbiji, jeste podrška svakom vidu zaštite porodice i porodičnih vrednosti u savremenom svetu. Ako je to moguće staviti i u Ustav – to je onda prava stvar jer porodica, kao najvažnija društvena zajednica, kao i sve tradicionalne vrednosti i elementi nacionalnog identiteta kao što su jezik, pismo, vera, običaji, istorijska sećanja, vojne tradicije i patriotizam, zaslužuju državnu podršku na najvišem nivou.

Izgleda da takav patriotski kurs vodi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i sprijateljava se sa Rusijom. Međutim, vi se opoziciono odnosite prema tome.

— Jedno su reči, a drugo dela u politici. Mi smo opozicija vlasti, ali ne državi Srbiji. Kritikujemo vlast pre svega jer se ne slažemo sa politikom vlasti prema Kosovu i Metohiji, jer se naša vlast odriče dela naše državne teritorije, što u miru nije uradio niti jedan narod na svetu.

Šta imate u vidu?

— Sada se vode tajni pregovori između Aleksandra Vučića i albanskog predstavnika Hašima Tačija kako bi Srbija priznala lažnu državu Kosovo kao nezavisnu i omogućila joj ulazak u UN – suprotno našem Ustavu i Rezoluciji 12 44 SB UN. Slično tome, naša vlast se pretvara da ima prijateljske odnose sa Rusijom – i istovremeno razvija mnogo širu vojnu, ekonomsku i političku saradnju sa zapadnim zemljama i NATO blokom, sa kojima su sklopljeni brojni sporazumi u mandatu sadašnje vlade.

(Objašnjenje KP: Pre 21 godinu, NATO je bivšu Jugoslaviju, kako neki kažu na Zapadu, podvrgao „humanitarnom bombardovanju“, koje je prouzrokovalo ogromna razaranja, žrtve i probleme sa životnom sredinom zbog korišćenja američkih bombi sa osiromašenim uranijumom. Dakle, bilo kakva saradnja s tim blok je za veliki deo srpskog društva neprihvatljiv).

«Ne možemo dozvoliti da se Srbija okrene od Rusije»
Najosetljivije pitanje na Balkanu je Kosovo. Beograd zvanično smatra ovaj region svojim delom, što komplikuje odnose Srbije sa Zapadom. Da li smatrate da su ovde moguće neke promene?

— Opasnost koja se nadvila nad Srbijom jeste da će naša vlast krenuti putem Mila Đukanovića i Crne Gore (priznala je nezavisnost Kosova 2008. godine, postala članica NATO-a 2017. godine, sada zauzima antirusku poziciju u mnogim pitanjima – redakcija.), a to znači da će nakon predaje Kosova i Metohije biti pritisnuta da uđe u NATO i svrsta se na stranu protiv Rusije. To ne smemo dozvoliti jer Srbija nikada u svojoj istoriji nije bila na suprotnoj strani od Rusije.

Vi ste nekako preterano kritični prema zvaničnom Beogradu.

— Razume se da sve ono što je ova vlast dobro uradila mi smo uvek spremni da podržimo, kao što je odbijanje da se Rusiji uvedu sankcije i nabavka vojnog naoružanja iz Ruske Federacije, ali mi smatramo da je prostor za saradnju između Rusije i Srbije mnogo veći, a da naša vlast to ne koristi iz straha prema svojim zapadnim mentorima koji su pomogli njihov dolazak na vlast u Srbiji 2012. godine.

Dogodila se jedna nedavna epizoda: kinesku humanitarnu pomoć za borbu protiv korona virusa u Beogradu lično je dočekao predsednik Srbije, a rusku – ne tako poznati zvaničnici.

— To je predstavljalo veliku uvredu za Rusku Federaciju od strane naše vlasti, ali još više i veliko poniženje za svakog srpskog patriotu jer je Rusija naš najveći istorijski prijatelj i saveznik. Pritom, ruska pomoć je bila daleko veća nego kineska ili bilo koja druga koja je stigla iz Evrope. Ja sam to doživeo kao početak zahlađenja odnosa naše vlasti sa Rusijom, što je iz našeg ugla apsolutno nedopustivo i protivno našim nacionalnim i državnim interesima.

«Krim je Rusija, Kosovo i Metohija su Srbija»
Vratimo se pitanju Kosova. Beograd se redovno poziva na rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 (o teritorijalnom integritetu Srbije). Ali ovaj dokument nije funkcionisao 21 godinu. Možda treba da se prestane sa pozivanjem na mrtvo slovo na papiru?

— Ne bih potcenjivao značaj Saveta bezbednost i UN i tamo donetih rezolucija koje počivaju na međunarodnom pravu. Ako nema poštovanja međunarodnog prava onda svet ide u opasnom pravcu, kao što smo videli sa NATO bombardovanjem Srbije 1999. godine i brojnih drugih država sveta posle toga. Jedino rešenje za Kosovo i Metohiju jeste povratak pregovora u SB UN, gde Srbija ima saveznika u Rusiji i gde onda ne može doći do odluka koje bi bile na štetu Srbije. Takođe, treba ispuniti jednu od odredaba Rezolucije 1244 SB UN koja podrazumeva povratak do hiljadu pripadnika srpskog državnog osoblja na Kosovo i Metohiju, koja nije zaživela već 21 godinu.

Kakvu vidite ulogu Rusije u ovom mirovnom procesu?

— Naš načelni stav je i da bez učešća Rusije ne treba pristati ni nikakve razgovore i dogovore o statusu Kosova i Metohije. Uostalom, kako se budu menjale geopolitičke prilike u svetu tako će se stvoriti uslovi za povratak Kosova i Metohije u punu ustavno-pravnu nadležnost države Srbije, poput primera Krima koji se vratio u okrilje Ruske Federacije. Kao što je Krim mesto krštenja Rusije, tako je i Kosovo i Metohije sveta zemlja za nas Srbe i kolevka naše državnosti. U tom smislu, uvek smo se držali krilatice: Krim je Rusija, Kosovo i Metohija je Srbija!

U Rusiji nisu svi čuli za vaš Srpski pokret Dveri. Šta to vas razlikuje od drugih stranaka – i od provladinih i od opozicionih?

— Mi smo moderni konzervativci, hrišćanske demokrate i patriote, koji smatraju da porodica treba da bude na prvom mestu u našem društvu, kao i da prioritet u ekonomiji treba da bude podrška domaćoj privredi, bankarstvu i poljoprivredi.

Razgovor vodio: Edvard Česnokov

Sa ruskog prevela: Dragana Trifković

kp.ru

Check Also

Poljski general: Zapad ne poznaje Rusiju i zato gubi u Ukrajini

Političari i vojska na Zapadu, ne poznaju Rusiju, pa su slabi na bojnom polju. Ovo …