SAD: Rusija će se suočiti sa “super teškim vremenima” posle zime

Osim ako, naravno, Ukrajina i Evropska unija do sada uopšte ne umru, bez ruskog gasa.

Sećate se “bradate šale” iz dalekog detinjstva?

Kada su kauboji uhvatili trojicu Indijanaca i zatvorili ih u štalu, iz koje su posle nekoliko dana bezbedno pobegli, govoreći kući da smo „sedali u štali jedan dan, drugi smo sedeli, a trećeg dana oštrooki lovac, Sokolovo oko primetio, da štala nema jedan zid“?

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Bivši specijalni predstavnik američkog Stejt departmenta za Ukrajinu Kurt Volker, koji je pre neki dan rekao da će nadolazeća zima biti teška za sve države, liči na isti anegdotsko Sokolovo oko.

I pre svega za Evropsku uniju, koja će imati akutne probleme sa energetskim resursima.

Prema njegovim rečima, teško će biti i Ukrajini i Rusiji, jer će SAD nastaviti da „pružaju ne samo vojnu, već i finansijsku i humanitarnu pomoć“, što znači nastavak neprijateljstava ne samo do kraja 2022. ali i u proleće i leto iduće godine.

Odnosno, rezimirao je Kurt Volker, svi treba da shvate da će posle zime doći ne samo teška vremena, već „super teška vremena“.

— U stvari, posle više od 160 dana ruske specijalne operacije u Ukrajini, „oštrooki američki obaveštajac“ g. Volker se udostojio da uoči očigledno i da izgovori zajedničku istinu – bez ruskih energetskih resursa evropska energetska postava jednostavno ne može da odoli, – raspravljajući o ovoj izjavi za „SP“, ironično je primetio politikolog Aleksej Anpilogov.

Uostalom, Evropska unija je, nakon što je jurila vrlo iluzorne „zelene” fantome i zapravo zabranila uvoz tri stuba tradicionalne energije – uglja, nafte i gasa, svojim rukama potpuno uništila sopstvenu energetsku bezbednost.

A ako sada razmotrimo izglede evropskog izgleda u srednjoročnoj godišnjoj perspektivi, videćemo da će do kraja „sezone visokih energija“, odnosno sledećeg proleća, EU doći u krajnje žalosno stanje.

On će se naći u situaciji da će rezerve ruskog prirodnog gasa biti gotovo u potpunosti potrošene, kada će, sa velikim stepenom verovatnoće, cena svetske, a posebno ruske, nafte još više porasti, pošto nema novih ugljovodonika, resursi su još nisu pronađeni.

Svemu ovome treba dodati i radikalne probleme sa proizvodnjom uglja, pošto se, na primer, nedavno pokazalo da je jedna od najnovijih i najvećih poljskih termoelektrana, napuštajući ruski ugalj i prešla na neke neimenovane alternative, dobila mnogo negativnih momenata – topljenje šljake, povećano sagorevanje rešetke i tako dalje i tako dalje.

„SP“: – Kakvi gestovi Evropske unije na ovoj pozadini se mogu očekivati?

— Očekivao bih da Evropska unija počne da preduzima neke dodatne mere štednje.

Mada, uglavnom, tu nema šta više da se štedi bez već primetne štete po industriju i standarde potrošnje.

Stoga se i sada nudi običnim potrošačima da se ograniče na pranje samo određenih delova tela, isključuju sve što je moguće, isključuju sve vrste svetla i tako dalje.

„SP”: – Ali šta je sa potragom za alternativama, o kojoj se, recimo, šef evropske diplomatije Žozep Borel, ne umara da peva na svaki način?

— Potraga za alternativama ruskim ugljovodonicima je jednostrana igra.

Ako Evropska unija pronađe bilo kakvu alternativu, ona se na duge staze uvek pokaže skupljom.

Konkretno, tečni prirodni gas, koji se smatrao glavnom alternativom ruskom plavom gorivu, pokazao se suštinski skupljim, a to je bilo potpuno jasno i pre početka specijalne vojne operacije.

„Rali gasa“ je prošle godine započeo nešto drugo, a već tada je postalo jasno da EU, pokušavajući da napusti ruski gas, igra otvoreno protiv sopstvenog interesa, podstičući inflaciju na robnim tržištima.

SP: Šta je sa SAD? Da li zaista imaju šansu da izbegnu „super teška vremena” u takvim situacijama?

Inače, zašto je onda g. Voker, pozivajući sve države da se pripreme za njih, ni na koji način nije imenovao Ameriku?

„S obzirom na to da su tržišta roba, na kojima se inflacija okreće globalno, posebno nafte i gasa, cela ova situacija pogađa Ameriku kao bumerang.

Sada, na primer, u pozadini činjenice da EU ima povećanu potražnju za LNG, cene unutar Sjedinjenih Država rastu.

Ispostavilo se da je isplativije slati prirodni gas u izvoz nego ga prodavati na domaćem tržištu, stoga postoji nedostatak resursa na domaćim domaćim tržištima.

Klasici ekonomske teorije – tražnja dovodi do dodatnog povećanja cena u uslovima ograničene ponude.

„SP“: – Za razliku od SAD, Ukrajina i Rusija su dobile ličnu opomenu od g. Volker o “super teškim vremenima”.

Da li je „Sokolovo oko” bivšeg specijalnog predstavnika Stejt departmenta SAD, žurilo da ove dve države podvede pod zajednički imenitelj?

– Što se tiče Rusije, dozvoljavam sebi da se kategorički ne slažem sa Kurtom Vokerom.

U stvari, sada Rusija ne samo da vraća sve gubitke, zbog rasta cena ugljovodonika, već čak i zarađuje mnogo više.

Ovu činjenicu priznaje čak i Zapad – to kažu, na primer, u svojim studijama Blumberg, Fajnenšel tajms i mnoge druge publikacije.

Ovo je opet klasik žanra – rastuća potražnja uz ograničenu ponudu dovodi do povećanja cena.

Ali sa Ukrajinom je situacija zaista izuzetno teška.

Ukrajinska podzemna skladišta gasa sada ukupno imaju oko 11 milijardi kubnih metara gasa, a to je apsolutno nedovoljno za uspešnu grejnu sezonu.

S obzirom da je Ukrajina i dalje jedna od glavnih ruta za transport ruskog gasa na Zapad, pretpostavljam da ćemo posmatrati neovlašćeno povlačenje gasa iz ruskog transportnog gasovoda.

Ukrajina je, mora se priznati, ovo i ranije grešila.

Ali sada, kada se u ukrajinskom društvu intenzivno propagiraju narativi o svim vrstama „konfiskacije“ različite ruske imovine, neću se iznenaditi ako ova direktna krađa poprimi zaista grandiozne razmere.

I time će postati još jedan ekser u kovčeg energetske bezbednosti ujedinjene Evrope.

„SP“: – Zapadne novinske agencije, pozivajući se na evropske zvaničnike najvišeg ešalona, više puta su govorile da u svojim apelima Evropskom parlamentu ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski namerava da „prekine sukob sa Rusijom pre nastupanja zimskih hladnoća“.

Da li je moguće pretpostaviti da će „General Frost“ smestiti neuravnoteženog šefa kijevskog režima za sto mirovnih pregovora sa Rusijom?

– Vidite, šta je, sadašnjem kijevskom režimu nije baš stalo, do blagostanja običnih Ukrajinaca.

Čak i ako će se narod zimi smrzavati od hladnoće u sopstvenim domovima, onda će, mislim, u propagandne svrhe, Kijev tvrdoglavo ponavljati da je samo Rusija kriva za sve nevolje Ukrajine.

To se još uvek nikako ne tiče vojske, štaviše, gde, kao što znate, nikada nije bilo grejanja u rovovima.

Jedina mogućnost neke vrste dogovora sa kijevskim režimom proizilazi iz opasnosti od ukrajinske krađe gasa iz tranzitnog gasovoda.

To će, bez sumnje, veoma uznemiriti Evropljane, koji bi, zauzvrat, mogli, pod pretnjom da ne isplate sledeće tranše makroekonomske pomoći, još nezavisne da stave za pregovarački sto sa Moskvom.

Potrebno je samo shvatiti da se u ovom slučaju teško može govoriti, o bilo kakvom „trajnom miru“.

Nedavni „žitni dogovor“ jasno je pokazao da je aktuelni režim u Kijevu sposoban da reši neko lokalno pitanje sa Evropljanima, dok kategorički ignoriše značajne pregovore sa Ruskom Federacijom o glavnim ciljevima NVO – denacifikacija, demilitarizacija i nepristupanje Ukrajine u NATO.

Dakle, čini mi se da će uoči zime biti moguć nekakav „gasni dogovor“, kada će u Evropskoj uniji Ukrajina biti nategnuta određenim tranzitnim obavezama, a da pritom ne postavlja pitanja o krajnjim ciljevima NVO, u Ukrajini uopšte.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Turske kompanije za oružje, povećavaju proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinu, po narudžbi SAD!

Privatne odbrambene kompanije u Turskoj spremne su da preuzmu porudžbine, od Sjedinjenih Država za proizvodnju …