Zaštićeni svedok u procesu protiv Tačija: “Tači će nas sve pobiti”

Predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači, ratni zločinac kog haški tužioci zajedno sa Kadrijem Veseljijem terete za ubistvo više od sto Srba, Roma i Albanaca, spreman je da pobije sve svedoke koji ga terete!

Ovo tvrdi Gani Geci, bivši poslanik u kosovskom parlamentu i zaštićeni svedok u procesu protiv Tačija. Geci je Tačija javno optužio da je naredio ubistvo Bujara Bukošija i Ahmeta Krasnićija 1998. godine u Tirani.

On kaže da je ovih dana dobio upozorenje da mu je život ugrožen posle saslušanja Tačija u Hagu!

Bivši poslanik naglašava da je upozorenje dobio iz inostranstva i da je jako zabrinut za svoj život.

– Život mi je u opasnosti nakon saslušanja Hašima Tačija u Hagu. Iz Brisela i prijateljskih zemalja sam dobio informacije da budem jako oprezan – rekao je Geci.

Tačijevo saslušanje u Hagu trajalo je četiri dana, a Specijalno tužilaštvo suda za ratne zločine OVK krajem juna je predalo sudskom veću predlog optužnice kojom se bivši komandant terorističke OVK Hašim Tači i šef njegove tajne policije Kadri Veselji terete za ubistvo najmanje sto ljudi. Optužnica još čeka na zvaničnu potvrdu.

Pukovnik u penziji Veselin Šljivančanin, komentarišući ove navode, kaže da je sud u Hagu i do sada imao popustljiv stav prema Albancima.

– Pa ko su zločinci ako to nisu članovi terorističke OVK na Kosovu?! Kako najvećem kriminalcu i teroristi Tačiju dosad nije suđeno? Kako to da posle toliko godina tek spremaju optužnicu protiv njega? Verujem da će zločinac kakav je on učiniti sve da spreči da se istina sazna, pa i da je spreman na likvidacije svedoka. Smatram da to sada sve zavisi od Suda za OVK. Ako bi se to desilo, onda će to biti velika sramota suda i kompletne međunarodne zajednice – upozorava Šljivančanin, dodajući da je ipak uveren da postoje i časni ljudi među tužiocima i sudijama u Sudu za OVK koji će učiniti sve da se sudi i Tačiju i svima onima koji su počinili i koji i danas čine zločine na Kosovu.

Ljuban Karan, bivši potpukovnik KOS, ocenjuje da se Geci plaši oprobanog i u praksi proverenog načina odbrane ratnog zločinca.

– Tako se uspešno odbranio Haradinaj, pa zašto se tako, ubistvima svedoka, ne bi branili i Tači i Veselji? Geci je shvatio da mu zaštitu neće pružiti ni sud, ni međunarodna zajednica i hvata se za poslednju slamku spasa – javnost. I njemu je jasno da albanski zločinci imaju podršku, informacije i logistiku moćnih zapadnih službi. Zato nije čudno što se Geci uplašio. Mala mu je uteha da će neki moćnici možda Tačija pustiti niz vodu, jer će ga možda neki drugi uzeti pod okrilje… – zaključuje Karan.

Check Also

Zašto američki novac neće zaustaviti rusku vojsku

O odobravanju vojne pomoći Ukrajini, od strane Kongresa – kolumnista paragrafa Jurij Šumilo. Pa, ja …