Dačić: Srbija ima odgovor za Prištinu i njihovu novu taktiku

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je  da će Srbija u dogovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem imati odgovor na najavu Prištine da će nastaviti sa lobiranjem za priznanje tzv. Kosova.

Dačić je odgovorio na poruku premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija da lobiranje nije suspendovano i da je dogovorio saradnju sa međunarodnim partnerima o članstvu tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama.

„Oni lažu sve vreme dijaloga, laž je osnova njihovog postojanja“, istakao je Dačić. On kaže da ga takva Hotijeva izjava ne iznenađuje.

„Mi smo odmah posle objave Grenela rekli da ne verujemo da će se Priština pridržavati dogovora, tako da to za nas ne predstavlja iznenađenje. Oni ne žele nikakav dogovor ni kompromis, oni samo žele da Srbija prizna Kosovo“, konstatovao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je naveo da je za Srbiju takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo, ističući da će Srbija imati odgovor, u dogovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Podsetimo, obustavljanje kampanje lobiranja bilo je preduslov za nastavak dijaloga, na koji se Priština obavezala i Americi i Briselu i Beogradu.

Ričard Grenel, specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine, polovinom juna objavio je na Tviteru da je dobio uveravanja od kosovske vlade da će privremeno zaustaviti kampanju povlačenja priznanja, odnosno zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sastali u Beloj kući. Deo dogovora je bio da Beograd prekine sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova.

Taj sastanak, međutim, nije održan pošto je Hoti obavesti Grenela da ne dolazi u Vašington zbog „novonastale situacije u Prištini“, nakon objavljivanja optužnice protiv Hašima Tačija.

(Sputnik)

Check Also

Kirbi nazvao ruske zvaničnike prodavcima stajnjaka, zbog terorističkih tvrdnji!

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dao je bezobrazluke o ruskim zvaničnicima koji dozvoljavaju ukrajinski trag …