Klintonovi dokumenti pokazuju: Armija BiH pobegla iz Srebrenice bez borbe

Klintonovi dokumenti s kojih je skinuta oznaka tajnosti iz ’90-ih godina, kao i intervjui s nekim od učesnika tih događaja, ovih dana privlače pažnju svetske javnosti. 

Bil Klinton se žalio na Armiju Bosne i Hercegovine koja je pobjegla umesto da se borila protiv Srba.

– U Srebrenici je bilo oko 3.000 bosanskih vojnika, ali su oni otišli bez borbe. Razgovaraću sa svojim vojnim savetnicima, ali su oni veoma skeptični na ideju dovođenja vojske helikopterima, pogotovo ako se Bošnjaci ne žele boriti – izjavio je Klinton u jednom od razgovora.

SAD i saveznici su se dogovorili da stanu u obranu posljednje muslimanske enklave na istoku BiH, Goražda, gde su pretili masovnim vazdušnim udarima u slučaju napada.

Rešenje sukoba u razlazu RS i Federacije BiH po modelu Češke i Slovačke

Ovi dokumenti pokazuju da je Klinton imao i plan razdvajanja entiteta u BiH po modelu Čehoslovačke, kao konačnog rešenja za okončanje sukoba. Prema ovom planu, RS bi održala referendum i nakon toga se izdvojila u zasebnu državu.

Sprovođenje Klintonovog plana počelo je nekoliko nedelja pre pada Srebrenice i uključivalo je postizanje mirovnog sporazuma kojim bi Bosna bila podeljena na dva približno jednaka entiteta. Federacija BiH trebalo je da dobije nešto manje od polovine države, dok bi Amerikanci razmotrili pritisak na muslimansku stranu da pristane da Srbi u Bosni u roku od dve do tri godine po okončanju rata održe referendum za izdvajanje iz BiH.

U slučaju da to propadne, plan je bio da se povuku mirovne snage UN, prekine embargo na isporuku oružja BiH i pruži vazdušna podrška muslimansko-hrvatskim snagama u borbi protiv Srba. Klintonov plan predviđao je da se prvo održe razgovori američke administracije sa predstavnicima Sarajeva, kako bi ih ubedili na ustupke posle pada Srebrenice, koji je uključivao mogućnost za izdvajanje RS iz BiH.

“Ukoliko bosanski muslimani ne mogu da ubede bosanske Srbe da njihova budućnost leži u reintegraciji u BiH, nema smisla blokirati mirno razdvajanje zajedničke države, po čehoslovačkom modelu” piše u poverljivim dokumentima iz 1995. godine koje je objavila predsednička biblioteka Bila Klintona.

(Večernji.hr-B92-NSPM)

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …