Srpska vojska nabavila kineske dronove koji gađaju laserski navođenim bombama – VIDEO

Srpska vojska nabavila je kineske dronove koji mogu da gađaju laserski navođenim bombama, ali i da sami navode druge bombe i rakete.

Takvo oružje nema nijedna vojska u regionu, navode u Ministarstvu odbrane.

Bespilotne letelice CH-92A stigle su u redove Vojske Srbije nedavno iz Kine, a uMinistarstvu odbrane ističu da je sada u redovima našeg RV i PVO šest takvih dronova.

„Nabavkom novih letelica Vojska Srbije postala je prvi korisnik takvih vazduhoplova u regionu i značajno unapredila svoje sposobnosti izviđanja i dejstava iz vazdušnog prostora“, saopštavaju iz Ministarstva odbrane.

Kako kažu, dronovi su multifunkcionalni i mogu se koristiti za „realizaciju širokog spektra zadataka“.

„To su zadaci kao što je izviđanje iz vazdušnog prostora, precizno određivanje koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovo automatsko praćenje i napad na ciljeve na zemlji laserski vođenim avio-bombama. Letelice se mogu koristiti i za obaveštajnu pripremu bojišta, korekcije artiljerijske vatre, procene efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije (bombi i raketa)“, kažu u Ministarstvu.

Laserski vođenim avio-bombama može se dejstvovati po lako oklopljenim vozilima i utvrđenim objektima, dodaju.

„U vremenu kada je savremena bojišta nemoguće zamisliti bez aktivne upotrebe besposadnih platformi, kako na kopnu, tako u vazduhu i vodi, nabavka nove klase vazduhoplova Vojsci Srbije donosi i nove mogućnosti razvoja. Za Vojsku Srbije, podjednako značajna kao i nabavka daljinski pilotiranih vazduhoplova CH-92A je i saradnja sa kineskim stručnjacima u domenu razvoja i proizvodnje domaće taktičke naoružane bespilotne letelice srednjeg doleta – Pegaz, kao i transfer tehnologija koje bi stručnjacima Vojnotehničkog instituta omogućile samostalno projektovanje i razvoj bespilotnih letelica slične klase“, navode iz Ministarstva.

VIDEO:

Check Also

Zašto se od svih svojih slepo poslušnih saradnika odlučio da baš Slaviša Kokeza bude čovek koji je hteo da ga ubije

Zašto se Aleksandar Vučić od svih svojih slepo poslušnih saradnika odlučio da baš Slaviša Kokeza …