Srpska vojska nabavila kineske dronove koji gađaju laserski navođenim bombama – VIDEO

Srpska vojska nabavila je kineske dronove koji mogu da gađaju laserski navođenim bombama, ali i da sami navode druge bombe i rakete.

Takvo oružje nema nijedna vojska u regionu, navode u Ministarstvu odbrane.

Bespilotne letelice CH-92A stigle su u redove Vojske Srbije nedavno iz Kine, a uMinistarstvu odbrane ističu da je sada u redovima našeg RV i PVO šest takvih dronova.

„Nabavkom novih letelica Vojska Srbije postala je prvi korisnik takvih vazduhoplova u regionu i značajno unapredila svoje sposobnosti izviđanja i dejstava iz vazdušnog prostora“, saopštavaju iz Ministarstva odbrane.

Kako kažu, dronovi su multifunkcionalni i mogu se koristiti za „realizaciju širokog spektra zadataka“.

„To su zadaci kao što je izviđanje iz vazdušnog prostora, precizno određivanje koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovo automatsko praćenje i napad na ciljeve na zemlji laserski vođenim avio-bombama. Letelice se mogu koristiti i za obaveštajnu pripremu bojišta, korekcije artiljerijske vatre, procene efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije (bombi i raketa)“, kažu u Ministarstvu.

Laserski vođenim avio-bombama može se dejstvovati po lako oklopljenim vozilima i utvrđenim objektima, dodaju.

„U vremenu kada je savremena bojišta nemoguće zamisliti bez aktivne upotrebe besposadnih platformi, kako na kopnu, tako u vazduhu i vodi, nabavka nove klase vazduhoplova Vojsci Srbije donosi i nove mogućnosti razvoja. Za Vojsku Srbije, podjednako značajna kao i nabavka daljinski pilotiranih vazduhoplova CH-92A je i saradnja sa kineskim stručnjacima u domenu razvoja i proizvodnje domaće taktičke naoružane bespilotne letelice srednjeg doleta – Pegaz, kao i transfer tehnologija koje bi stručnjacima Vojnotehničkog instituta omogućile samostalno projektovanje i razvoj bespilotnih letelica slične klase“, navode iz Ministarstva.

VIDEO:

Check Also

Kralj Bahreina i Putin – sudbina Bliskog Istoka postaje azijsko pitanje!

Kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Kalifa boravio je u zvaničnoj poseti Moskvi, prenosi Al …