SMESTILI MU NJEGOVI ZAPADNI “PRIJATELJI”: EU ne priznaje izbore u Belorusiji – Najavljuju sankcije

Ministri spoljnih poslova Evropske unije složili su se da će Belorusiju sankcionisati zbog “izborne prevare” i žestokog odgovora policije na proteste, a zadatak je briselske birokratije da sastavi crnu listu zvaničnika u Minsku.

– Ne možemo zanemariti činjenice izbornih prevara i upotrebe sile – izjavio je poljski ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič nakon konferencijskog poziva 27 ministara vanjskih poslova EU u petak. Dodao je da je jedinica za spoljnu politiku EU dobila zadatak da sastavi listu zvaničnika koje će biti sankcionisane.

Masovni protesti počeli su ubrzo nakon predsedničkih izbora prošle nedelje, koje je sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko pobedio, prema zvaničnim rezultatima.

Hiljade su uhapšene, a dve osobe su poginule u pet dana nemira, a viralni video snimci prikazuju kako policijska uprava brutalno rastjeruje demonstrante koji pozivaju na promenu režima.

Uoči ministarske telekonferencije, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leien pozvala je na “dodatne sankcije protiv onih koji su prekršili demokratske vrednosti ili zloupotrebili ljudska prava“ u Belorusiji i izrazila uverenje da će ministri spoljnih poslova “pokazati našu snažnu podršku pravima ljudi u Bjelorusija do temeljnih sloboda i demokratije.”

Opoziciona kandidatkinja Svetlana Tikhanovskaia, koja je pobegla u Litvaniju nakon što su beloruske bezbednosne službe rekli da su presrele zaveru za atentat na nju, pozvala je na mir na ulicama – ali insistirala je na tome da su izbori namešteni. Lukašenko tvrdi da je prebrojavanje glasova bilo fer.

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …